България се опълчи на джендърския въпрос (обзор)

МОН с официално искане към Европейската комисия

Министерството настоява за редактиране или премахване на спорното питане за пола на учениците

България се опълчи на джендърския въпрос, спуснат в училищата чрез анкета на Европейската комисия (ЕК). Министерството на образованието и науката (МОН) поиска от ЕК да бъде редактиран или премахнат спорният въпрос за половата идентичност на децата, част от въпросника на инструмента за дигитална самооценка SELFIE. Това съобщи ведомството и посочи, че официално е изпратено писмо до генералния директор на Главна дирекция ”Образование, младеж, култура и спорт” към ЕК г-жа Темис Кристофидо, която да реагира по случая.

Искането на МОН е от въпроса за определяне на пола на 9-годишните ученици да отпадне опцията ”друго” или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив. В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване. От министерството заявиха, че затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.

Спорният въпрос излезе на дневен план преди дни. В четвъртък просветният министър Красимир Вълчев обясни, че анкетата е еднаква за всички страни от ЕС и въпросът съдържа опция ”друго”, защото някои държави са приели съответните нормативни актове.

Коментари

Задължително поле