Амелия-Мира остава непобедена в „Игри на волята”

Катастрофа на магистрала „Тракия“, движението след Пловдив е затруднено

Фейсбук преустанови действието на десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

„Ферари“ мачка и на виртуалната Формула 1

САЩ ще изпращат допълнителни военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

България – Цветан Василев: 3:0 Султанатът на Оман призна неоснователността на претенцията си към българската държава

Цветан Василев

Министерството на финансите обяви в събота, че България е спечелила делото с Държавния резервен фон на Султаната Оман. Кратката новина гласеше, че на 13.08.2019г. арбитражният трибунал е постановил решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове в гр. Вашингтон, САЩ.

Делото е важно, защото след фалита на КТБ през 2014 г., за пръв път международна съдебна инстанция зачерква претенция против България, свързана с искане за обезщетение заради твърдения за неоснователно отнемане на лиценза на банката.

Според министерство на финансите държавата Оман се е отказала от иска си за 80 милиона евро, основаващ се на аргументи за неправомерни действия на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на „Корпоративна търговска банка“ АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма. С финалното си решение вашингтонският арбитражен съд е отхвърлил окончателно исковете като неоснователни и е осъдил оманския фонд да заплати всички разноски.

Приключването на делото означава, че във войната на Цветан Василев против държавността, резултатът вече е 3:0 в полза на България.

Първо българският съд потвърди действията на БНБ по отнемане на лиценза и обяви банката в несъстоятелност.

След това наетата от държавата реномирана международна разследваща компания „Аликс партнърс“ констатира в своя доклад, че Цветан Василев е източил банката, чрез свързани с него дружества.

Сега вече и оманският фонд признава, че претенцията му за обезщетение е неоснователна, а международният арбитраж във Вашингтон потвърждава това обстоятелство.

Което на практика означава, че освен в България, и на международната сцена е налице решение, с което действията на държавните органи по отношение на КТБ са признати за правилни, а Василев губи още една карта, която редовно използваше като аргумент за своята „невинност“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.