Българи измислиха дрон за доставки

Ще пренася товари в Азия и Африка

Представиха прототипа на най-големия техфестивал в Европа

Българи проектираха безпилотен самолет за доставки, който има капацитет да пренася до 350 килограма и с едно зареждане може да прелети на разстояние от 2500 километра. Това разказа за “Труд” съосновател на компанията Свилен Рангелов по време на най-големия техфестивал в Европа – Webit, който се проведе от 25 до 27 юни в София.

Проектът на безпилотния самолет е дело на двама братя Свилен и Константин Рангелови и техният екип. “Преди три година и половина с моя брат Константин, който е авиоинженер, ни хрумна идеята за разработката, след като той все ме питаше кога ще му донеса малко българско сирене, тъй като той живее в чужбина. Казах му “Нали си инженер, измисли някакъв начин, без да идвам”, след което решихме да действаме”, разказва Свилен.

Прототипът на “Черния лебед”, както Свилен нарича машината, в момента е в тестови период, направен е в мащаб 1 към 4 и се задвижва с електромотор. Очаква се догодина да бъде изработен и тестван 16-метровият каргосамолет с бензинов двигател, а производственият и развойният процес собствениците планират да се извършва изцяло в България.

Самолетите няма да се продават на заинтересовани от възможностите им фирми, а вместо това те ще предоставят услуга и компаниите ще могат да използват мрежа от безпилотни машини за пренос до страни в Азия и Африка. На въпрос на “Труд” дали машината има потенциал да се използва за пренос на пратки в България Свилен отговори: “В страната ни пътищата са наистина добри, колкото и хората да не ги харесват, и позволяват доста бързи и евтини доставки по земя, но места като Африка и Азия, с недостатъчно добра инфраструктура, са пазари, на които ще има нужда от нашия проект”.

Машината в момента е програмирана да се управлява чрез софтуер. В тестовия етап в момента самолетът се управлява с помощта на екип от инженери. Но в бъдеще ще бъдат изградени мрежи от коридори между летищата в определените държави, а самолетите ще бъдат управлявани както от операторите на летищата, така и от екип, който ще контролира траекторията на дрона.

Според Свилен самолетът ще се движи с 200 км в час и ще пренася в рамките на ден нужния товар, за сметка на тридневно пътуване при използване на бусове или камиони.

 

В столицата

Фестивалът Webit събра техиновации от 110 държави

Фестивалът Webit събра техиновации от 110 държави в София. Над 700 участници и 200 изложители препълниха зала Арена Армеец през последните дни. Договори за милиони евро и финансиране на стотици стартиращи компании и проекти бяха във фокуса на преговорите между участниците. Умните градове, изкуствените интелекти и смартустройствата бяха сред най-посещаваните щандове на събитието, като имаше представители на най-иновативните български разработки в момента.

 

Изкуственият интелект има гражданство в Саудитска Арабия

Роботът София смая със знанията си за България

Световни медии са интервюирали многократно хуманоида

02-3Първият по рода си хуманоиден робот София откри фестивала Webit в столицата. В цял свят машината се смята за най-съвършената досега, като световни медии са интервюирали многократно хуманоида.

Разработена в Хонконг, София е оборудвана с редица сензори, камери и датчици. Благодарение на всички тях тя може да обработва визуални данни, да разпознава лица и гласове. Системата за дълбоко учене й позволява да анализира проведените разговори и така да подобрява реакциите си в бъдеще. Тя дори използва мимики, за да може хората да я разбират по-лесно - владее около 50 различни действия на лицето. София говори за себе си в първо единствено число, тоест се възприема за по-съвършена от предмет. Тя определя себе си като гражданин на света. Живее в Хонконг, а Саудитска Арабия официално я удостои с безпрецедентно до този момент гражданство.

“Това е любимото ми име за град”, каза тя от сцената на Webit в София. Роботът е добре осведомена и за българската история: “Знам колко богати на древна култура са София и България. Знам, че най-старият златен артефакт в света е намерен в близост до Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 млн. души по света. Знам колко невероятни са природата и хората на България”, каза хуманоидът.

София е феномен, според създателя й, тя има капацитет да стане дори по-социална. Тя гостува на много техсъбития в целия свят, и забелязахме, че винаги е добре облечена. Роботът всеки път се усмихва при снимка за селфи и е много добър коментатор, като подава реплики на водещите.

 

Разработка

Словашки бот помага в офиса, дома и болници

02-10Робот, създаден в Словакия, може да помага в офиса, в дома и в болници, като изпълнява хиляди команди чрез умен софтуер. Това разказа за “Труд” проектантът му Джозеф Дубовеч.

Проектът е доказан като интелигентен личен асистент. Чрез зададени команди може да посреща хора в банката и да анализира от какво имат нужда. В офиса може да деактивира аларма и да препрати човек при свободен служител. Машината може да замени всички смарт системи в дома, като дори може и да ви събуди в точен час, който сте задали. Роботът изпълнява командите ви, след като разпознае гласа, жестовете и лицето ви. Смарт ботът в момента е в тестови проект, като планираната му пазарна цена стига до 15 хил. долара.

 

На първия Балкански хакатон

Програмисти от 10 страни се състезават в София

Програмисти от 10 страни на Балканите се събраха в София да се състезават в първия по рода си Балкански хакатон. “Горди сме, че София е домакин на този първи Балкански 24-часов хакатон. Тук са студенти, ученици, старт-ъп компании. Тук са IT-любители и професионалисти, които ще предложат прототипи на решения на предизвикателствата пред цифрова Европа”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Основно предизвикателство на хакатона е как да бъде осигурено бъдеще на Европа, в което нито един гражданин да не е дигитално изключен.

Състезават се 30 отбора от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия и Турция. Наградният фонд е 10 хил. евро. Победителят ще посети Code week 2018 в Брюксел.

Коментари

Задължително поле