На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Зам.-държавният секретар на САЩ идва в София Джон Съливан ще обсъди енергийната диверсификация

Три години затвор за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, плащал на жени да мълчат за връзките им с президента

Преференциите за вота ще започват от № 100 Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

Българката, обвинена за фалшифи скици на Ван Гог: Нямам нужда от 15 минути слава

Нямам нужда 15 минути слава. Всяко голямо откритие в изкуството, предизвиква различни реакции, но очаквах по-научна и интелигентна реакция. Това каза канадската изкуствоведка от български произход Богомила Уелш-Овчаров пред БТВ.

Наскоро в няколко страни паралелно беше публикуван изключително луксозен албум с неиздавани до момента скици на Ван Гог.

Автор е Богомила Уелш-Овчаров. Коя е тя и как реагира на съобщението, разпространено от музея „Ван Гог” в Амстердам, че скиците са фалшификати?

Представянето на луксозния албум в Париж трябваше да е едно от артистичните събития на годината. С изключителна прецизност, точно по време на пресконференцията световните медии получават комюнике. Музеят „Ван Гог” твърди, че скиците в албума не са правени от гениалния художник.

Богомила Уелш-Овчаров (Снимка: БТА)
Богомила Уелш-Овчаров (Снимка: БТА)

разказва с ентусиазъм историята си. Родена е в София, в Павлово. Напуска България на 3-годишна възраст. Учи изящни изкуства в няколко страни. След като е куратор на няколко световни изложби на Ван Гог, името й се нарежда сред най-уважаваните познавачи на творчеството на художника.

Доверяват й се най-солидните издателства в Европа, САЩ и Япония. Цената на албума в Париж е 69 евро, стряскащо висока дори за толкова луксозно издание. Но въпреки това, албумът е сред най продаваните.

Може ли едно доста скъпо издание да се разграбва, заради скандал? Какво печели Богомила Уелш-Овчаров или пък музея „Ван Гог”? Може ли някой да е абсолютно сигурен дали една скица е или не е дело на художника?

„Един ден ми се обади един човек на изкуството и ме пита дали мога да дойда да видя един албум. Две работи станаха в мен. Първо, главата ми каза: Не е възможно! А сърцето ми каза: О, Господи! Така стана, че като започнах да гледам всичките 65 страници разбрах веднага, че това не може да бъде никой друг освен Винсент Ван Гог. За нас този скицник е много, много важен. (…)

За нас това беше много брутална реакция. По принцип – и ще го кажа на английски – това беше много разочароваща реакция, която преди това не е била обмислена. Разбира се, че може да има дебат, нормално е. Всяко голямо откритие в изкуството, предизвиква различни реакции, но очаквах по-научна и интелигентна реакция.

Нямам нужда от 15 минути слава. Всички публикации, които съм правила на Ван Гог са всеки да ги види и да ги изучава и да продължим към бъдещи изследвания на Ван Гог. Аз нямам какво друго да печеля. Всичко ново, непознато, е отхвърляно”.

На въпроса как ще завърши тази война с музея „Ван Гог”, Богомила каза, че има вяра единствено във Ван Гог.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.