Българката, обвинена за фалшифи скици на Ван Гог: Нямам нужда от 15 минути слава

Нямам нужда 15 минути слава. Всяко голямо откритие в изкуството, предизвиква различни реакции, но очаквах по-научна и интелигентна реакция. Това каза канадската изкуствоведка от български произход Богомила Уелш-Овчаров пред БТВ.

Наскоро в няколко страни паралелно беше публикуван изключително луксозен албум с неиздавани до момента скици на Ван Гог.

Автор е Богомила Уелш-Овчаров. Коя е тя и как реагира на съобщението, разпространено от музея „Ван Гог” в Амстердам, че скиците са фалшификати?

Представянето на луксозния албум в Париж трябваше да е едно от артистичните събития на годината. С изключителна прецизност, точно по време на пресконференцията световните медии получават комюнике. Музеят „Ван Гог” твърди, че скиците в албума не са правени от гениалния художник.

разказва с ентусиазъм историята си. Родена е в София, в Павлово. Напуска България на 3-годишна възраст. Учи изящни изкуства в няколко страни. След като е куратор на няколко световни изложби на Ван Гог, името й се нарежда сред най-уважаваните познавачи на творчеството на художника.

Доверяват й се най-солидните издателства в Европа, САЩ и Япония. Цената на албума в Париж е 69 евро, стряскащо висока дори за толкова луксозно издание. Но въпреки това, албумът е сред най продаваните.

Може ли едно доста скъпо издание да се разграбва, заради скандал? Какво печели Богомила Уелш-Овчаров или пък музея „Ван Гог”? Може ли някой да е абсолютно сигурен дали една скица е или не е дело на художника?

„Един ден ми се обади един човек на изкуството и ме пита дали мога да дойда да видя един албум. Две работи станаха в мен. Първо, главата ми каза: Не е възможно! А сърцето ми каза: О, Господи! Така стана, че като започнах да гледам всичките 65 страници разбрах веднага, че това не може да бъде никой друг освен Винсент Ван Гог. За нас този скицник е много, много важен. (…)

За нас това беше много брутална реакция. По принцип - и ще го кажа на английски - това беше много разочароваща реакция, която преди това не е била обмислена. Разбира се, че може да има дебат, нормално е. Всяко голямо откритие в изкуството, предизвиква различни реакции, но очаквах по-научна и интелигентна реакция.

Нямам нужда от 15 минути слава. Всички публикации, които съм правила на Ван Гог са всеки да ги види и да ги изучава и да продължим към бъдещи изследвания на Ван Гог. Аз нямам какво друго да печеля. Всичко ново, непознато, е отхвърляно”.

На въпроса как ще завърши тази война с музея „Ван Гог”, Богомила каза, че има вяра единствено във Ван Гог.

Коментари

Задължително поле