Министър Горанов обсъди с Кристалина Георгиева глобалното икономическо развитие

Пасквил поруга Христо Ботев „Чий е Ботев?” води класацията на литературния позор

Бял дим за данъчните облекчения в Гърция, отменят ДДС за строителство

DBX захапва асфалта със силата на 550 коня Първият SUV на Aston Martin излиза с двигател V8 от Mercedes AMG

Александър Сано: Не очаквай от чашка 200 грама да извадиш литър

Джулиана Гани ще се снима гола и след раждането

Как се спира женска кавга

Пожар избухна във влак с футболни фенове в Берлин

Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Борис Джонсън е изпратил на ЕС неподписано писмо за отлагане на Брекзит

Швейцария ще гласува за нов парламент

„Луфтханза” стачкува днес

Лоши комбинации за зодии-родители

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

Българската стопанска камара: 11 документа товарят бизнеса за европроекти

Те трябва да отпаднат и да се изискват от администрацията по служебен път

Общо 11 документа товарят бизнеса в процеса на кандидатстване по оперативните програми на ЕС. Това заявиха от Българската стопанска камара. Затова работодателската организация настоява те да отпаднат и по този начин да се намали ненужната бюрокрация.

Работодателите смятат, че е излишно бизнесът да представя документи като счетоводен баланс, отчет и справка за последните три приключени финансови години, удостоверение от НСИ за кода на основната икономическа дейност, декларация по Закона за малките и средните предприятия, отчет за заетите, работна заплата и други разходи за труд, свидетелство за съдимост на всички лица, представляващи кандидата, документи за разпределението на капитала.

Тези 11 документа администрацията може да изиска по служебен път от Националната агенция за приходите, Националният осигурителен институт, Главната инспекция по труда, районните съдилища и Регистъра на минималните помощи към Министерството на финансите.

Организацията възразява още и срещу декларации, удостоверяващи размера на предприятието – микро-, малко или средно по смисъла на Закона за малките и средните предприятия, както и документ как точно е разпределен капиталът. Според бизнеса тези документи могат да се получат по служебен път от Търговския регистър или НСИ.

За сключване на договор по оперативни програми се изисква още и удостоверение за “доказване на надеждност” по Закона за обществените поръчки, което се издава от Главната инспекция по труда, и според БСК ненужно усложнява процедурата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.