Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Искат по-висока присъда за убиеца с резачката от Шумен Прокурор от Апелативна прокуратура-Варна не подкрепя

Голямото дерби Аякс – Фейенорд и два сблъсъка за титли в UFC са акцентите през уикенда по спортните канали на Мтел

20 украински моряци протестираха за заплатите си Корабът "Амсел" е арестуван във Варна за дългове към банка и фирми

400 млади лекари положиха Хипократова клетва (СНИМКИ)

3 години условно за студент убил търновец без причина Любомир Дерменджиев ще плаща 100 000 лева кръвнина на майката на жертвата

Данъчните в Бургас бесни на нарушител в училище Запечатаха ученически стол заради касови бележки

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Българският “дълг” на емигранти и изселници

И на тези парламентарни избори телевизиите не изневериха на утвърдената си традиция да завардят партийните лидери пред урните и да чуят от тях заветни слова. Този път освен върху ключовите призиви от предизборните програми мнозина от тях акцентираха върху усилията да се преустанови бягството на младите от страната и да се създадат условия за завръщането на вече забегналите. От друга страна, репортажи на възбудени репортери показаха гласоподаването на извънграничните български граждани. И бяха съответно анкетирани на какво се дължи избирателната им активност. Оформи се контрастна картина, навеждаща на размисли.

Прииждащите с автобуси от Турция български изселници (кой знае защо те биват наричани изселници, а българите, трайно уседнали в чужбина, са емигранти; сиреч при тях има мегдан за завръщане, докато при другите е необратим статус) с характерната простонародна балканска външност излъчваха самочувствие и увереност в правотата на действията си. Освен организираните на безплатна екскурзия, припокриваща “гражданския им дълг”, измежду тях се намираха и такива, направили лично, индивидуално пътуване на добра воля само заради едното гласуване. Една такава нахакана туркиня заяви, че е била път дотук и веднага се връща. Неин дълг било да определя бъдещето на България. Говореше свободно, имаше цивилизован вид.

Докато неин сънародник, олицетворение на типажа “тъмен балкански субект”, с надвиснали вежди, тридневна брада и неизменното кепе, грубо изръмжа “Не разбира булгарско!” и блъсна с лакът микрофона. Масата “граждански активни”, пристигнали от комшулука, представляваха вече в напреднала възраст потърпевши от възродителния процес. Те неубедително обясняваха, че идват да си навестят роднините, да си нагледат имотите и така ан пасан щели и да си погласуват. Обединяващото всички тях беше съзнанието, че задължението, което ще изпълнят е тяхно безсъмнено право. И което е особено показателно за тези електорални пътници – излъчваха внушението за идейно мотивирана общност. Даже и пребрадените кадъни къщовници се държаха с достойнството на примадони.

А знаем как изглеждат сънародниците им тук. В преобладаващата си част хорица плахи, свитички, огрухани от скотски труд. Произнасят простодушно пред нахалните микрофони с половин уста номера, който ще зачеркнат в листата, и с това се изчерпват ангажиментите им към политиката.

Телевизионната аудитория надлежно бива осведомявана и за случващото се в избирателните секции в големите центрове на Европа и Америка с внушителни струпвания на български емигранти. Този път неразбории нямало, чуруликат от студиото, “изборният ден преминавал спокойно” според телевизионното клише. Камерите показват минаващите пред урните. За да се уверят останалите тук, че освен дето оглупява и изпростява, българската нация и погрознява.

Гласуващите там нямат вид на академични светила, нито на кинозвезди, но не се различават от който да било приличен, приветлив европеец. Поведението, облеклото, изражението, езикът им – всичко е на равнище. Изказват се сдържано и интелигентно, без патетични излияния или злост. И причината надали е само в това, че са попили от цивилизационния амбианс. Най-вероятно са се чувствали нетърпимо неуместни тук.

Както сподели един от анкетираните българи пред секцията в Лондон: “Ние оттук гласуваме поради упованието, че един ден България ще стане такава, че да се върнем у дома. Без колебание ще го направим. Защото колкото и да е хубаво тук, на нас ни е чуждо. Затова се и нарича чужбина.”

А кой и как ще превърне България в страната на завръщането? Като видяхме кой е тукашният гласоподавател и какъв му е изборът, завръщането на избягалите се отдалечава необозримо във времето. Като добавим и колко дават от себе си апатичните и отчаяните негласуващи, перспективите са в полза на бягащите и усядащите надалеч.

В една от централните софийски секции активното гражданство олицетворяваха двойки от рода – приведена под прав ъгъл старица и придружаващ я съсед. Възрастна дама води внуче за ръчица. Семейство около средната възраст, паркирало прашен таралясник пред входа на училището. Е, появява се за цвят и един татуиран до ушите млад субект. Да му се не надяваш.

Но най-предпочитани за камерите са избирателите от циганските махали. Там падат големите майтапи. Подкупността, която отдавна там е норма, се предава в комедиен дух, невежеството – обект на подбив, обилно захранва “Господари на ефира”. В Шекер махала благопожеланието на Корнелия Нинова пред урната “младите да раждат и отглеждат децата си в България” е осъществено наднормено. А “реалните решения”, обещани от ГЕРБ, ги вземат в гетата и ги изпълняват наднормено…

 

Тежкo им на управляващите, горко им на управляваните

Телевизионните репортажи, отразявали изборите, влязоха в дълбок контраст с умозрителните дискусии на социолози и политолози. Те показаха действителност, далечна на умозрителните анализи и и теоретични постановки. Унесени в проблемите на бъдещите управляващи, подминаха тези на потърпевшите управлявани.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Затова и никой вече не вярва на телевизиите.

    А иначе етническите българи от чужбина наистина трябва да преодолеят егоизма си и да се върнат в България, а не да чакат илюзорния момент, когато някой ще изрине обора, ще сготви и ще ги покани да седнат на трапезата. Такъв момент никога няма да настъпи, ако чакат друг да им свърши задълженията към Родината!

    Но много скоро ще избухнат безредици и гражданска война в западноевропейските страни, така че накрая ще искат скоропостижно да се върнат, но няма да могат, защото ще са пропуснали момента.

  2. Много добре, Бойчева! Управляваните наистина са ПОТЪРПЕВШИ на управляващите, а либералната „демокрация“ не дава на първите никакъв шанс да променят положението си. Либерастка диктатура, в това състояние на страната живеем.

  3. данъчните задължения на изселниците-или фактът ,че граждаството освен права значи и задължения! каза:

    За сведение-изселниците дължат да подадат данъчни декларации и в българия, -за доходите им от Турция. Подлрежи на деклариране доход, дори и придобит в чужбина. Българското гражданство освен права, носи и задължения-например по данъчни въпроси. Колко изселника в Турция използваха идването си в българия за да си подадат и данъчмните декларации в българия, за доходите от Турция?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.