Български деца от Чикаго и Ню Йорк славят 24 май с празник на българското слово

bgschool_ny_02  Докато над 90 процента от програмите на концертите на българските училища по света за 24 май, денят на славянската писменост и българската култура се състоят от народни танци, нещо съвсем различно и празнично направиха тази година децата от „Малко българско училище“ (МБУ) в Чикаго с помощта на гостенчетата си от училище „Гергана“, Ню Йорк.

В продължение на час и половина приятелчетата от детски хор „Български звънчета“ към МБУ и от класа по музикален театър на „Гергана“ поднесоха на многобройната българска публика в чикагското предградие Елк Гроув истински празник на българския детски музикален театър и красивото българското слово. Музиката и танците на Бродуей в целия им блясък, бяха представени на звънлив български език с български оригинални сюжети.  Чикагчетата показаха „Как без музика?“ – оригинална адаптация за детски хор на филмовия шедьовър „Звукът на музиката“ (The Sound of Music), а нюйоркчанчетата приеха предизвикателството им с премиерата си „Дойдох! Изпях! Победих!“ – оригинална драматизация за български детски музикален театър по десет хитови песни от известни бродуейски спектакли. И двете драматизации в стихове, преводите или българските текстове на песните са на учителя в „Гергана“ Валентин Хаджийски.bgschool_ny_01

 

В двете представления прозвучаха 18 песни на български и десетки страници изразителна, сложна и богата българска мерена реч, добре научена и изиграна с разбиране и артистично.

Представленията са динамични, весели и забавни, децата се държат уверено и непринудено, като истински деца, но очевидно зад всичко това се крие огромен труд на учители, родители и на малките артисти, които при това се събират в училище само веднъж седмично, в неделя. Публиката беше притихнала и следеше с интерес и видимо удоволствие ставащото на сцената, нещо необичайно за училищни концерти.

На представлението дойдоха и генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев и консулът в Ню Йорк Пламен Георгиев, родител в „Гергана“. „Виждал съм стотици представления на български училища в чужбина, но сред тях това е най-доброто!“ – категоричен беше г-н Анчев.

bgschool_ny_03И двете представления са създадени в училище „Гергана“(Ню Йорк) – пионерите на българския детски музикален театър в чужбина. Герганчетата са играли „Как без музика?“ вече девет пъти, два от тях пред българска публика в Париж.

Децата от МБУ, които миналата година също гостуваха на приятелчетата си в Ню Йорк за 24 май, са първите, което поемат от тях щафетата. Хубаво ще е и други училища по света да я поемат. Музикалният театър е чудесно средство за децата в чужбина за научаване на хубав български, за безшевно свързване на местния им другоезичен опит с българския, за сплотяване на семействата покрай дългата им и трудна, но вдъхновяваща подготовка и пътуванията им с трупата.

Музикалният театър на у-ще„Гергана“ , който тази година се е разраснал и обучава две възрастови групи ученици с общо към 50 деца всяка неделя, е наистина едно голямо и щастливо семейство от деца, родитлие и учители. Текстовете и нотите за пиано на двете оригинални представления на „Гергана” могат да се получат без всякакви формалности от ръководството на училището.

Българоамериканчетата много се радват да научат на български и с българизирани сюжети, любимите си американски мюзикли, които учат, знаят наизуст и играят и в американското си училище.

Хор „Български звънчета“ към Малко българско училище (Чикаго), който за по-малко от три години от създаването си вече звучи като професионален детски хор от ранга на „Бодра смяна“, се ръководи всеотдайно от диригента Зоя Минкова и пианиста Даниела Смит, която е и жива връзка между двете училища като някогашен пианист на детския хор в „Гергана“ (2004-2007 г.). Разбира се, много важна е подкрепата на ръководството на МБУ и ентусиазма и желанието за поддържане на традиционното българско детско хорово пеене на директора Живка Бубалова-Петрова и на други учители от МБУ като Ася Спасова-Бошнакова, Ани Панделова и Тотка Нейкова, чиито деца са сред хористите.

bgschool_ny_06В „Гергана“ музикалният театър е отворен за всички желаещи деца, без прослушване, и е интегриран с целия учебен процес по български език и литература, хор, танци и художествена гимнастика. Продуцент на „Дойдох! Изпях! Победих!“ е училищният ръководител Нели Хаджийска, режисьор – Джина ДиДонато, автор и преводач – Валентин Хаджийски, диригент – Красимира Иванчева, асистент-режисьор и хореограф – Благомира Липари, пианист – Лора Ал-Ахмад. В подбора на песните нa спектакъла участва и Магдалена Душкина, пианист в училището между 2012 и 2017 г.. Родителите-координатори Ева Гендел, Ива Събчева и Емилия Антонова са неотменна част в организирането и на целия учебен процес. Мартин Гендел от четвърти клас е нарисувал логото на събитието.

Както и миналата година в Ню Йорк, герганските деца и родителите им бяха гостоприемно настанени по домовете на семействата домакини, които се бяха погрижили да създадат и атмосфера на истински празник с участие на гостите в годишното им училищно тържество с впечатляваща многолюдна манифестация в двора на МБУ и тържествен концерт по случай 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Премиерното представление „Дойдох! Видях! Победих!“ на класа по музикален театър на училище „Гергана“, 20 май 2018 г. Зад камерата е Ива Събчева:

https://youtu.be/dfmy6zjbf3E

 

Видеозапис на „Как без музика?“ в изпълнение на хор „Български звънчета“ към МБУ (Чикаго), 20 май 2018 г., зад камерата е Яко Герджев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование