Важно е България да има Национална филмова комисия и повече градове да се присъединят към мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО

Около тези инициативи се обединиха участниците в конференцията "Туризмът на вълната на кино дестинациите" в рамките на Международното туристическо изложение във Велико Търново


Крайно време е в България да се създаде Национална филмова комисия и повече градове да се присъединят към мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО.

Около тези инициативи се обединиха участниците в конференцията "Туризмът на вълната на кино дестинациите" в рамките на Международното туристическо изложение във Велико Търново. Сред присъстващите имаше български продуценти и представители на общини, на чиято територия през последните години са снимани български филмови продукции.

По време на форума стана ясно, че през последните години пътуването до дестинации, които са били декор на кино и телевизионни филми, е не само актуална туристическа тенденция, но и все повече се осъзнава от местните власти като възможност за развитие на местната икономика. Опитът на София като Град на киното на ЮНЕСКО и възможностите, които предоставя участието в мрежата на ЮНЕСКО „Творчески градове“ биха могли да дадат стимул на повече български общини да активизират своя потенциал за по-тясно сътрудничество с филмовата индустрия.

"Тази тенденция трябва да се разшири в България по отношение на филмовата индустрия, както и по отношение на множество други културни дейности. Един град, който е в мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО би могъл да си партнира с над 350 града от целия свят. Това е една голяма задача, която считам, че може да бъде осъществена. Процедурата по кандидатстването не е сложна и дава множество преимущества в рамките на тази титла на ЮНЕСКО", заяви Диана Попйорданова, модератор на конференцията.

Всички участници в дискусията се обединиха около становището, че е време България да се присъедини към страните от ЕС, които имат Националните филмови комисии.

"Важно е тази национална комисия да е в партньорство с Министерството на културата, Министерството на туризма, Министерството на иновациите и икономически разстеж, както и с Националния филмов център заедно с Националното сдружение на общините в Република България. От съществено значение е ролята на общините и това как може да се задълбочи партньорството им през финансовите инструменти и през много решения, които могат да бъдат приложени в рамките на културната политика", подчерта Диана Попйорданова.

Тя даде пример с Йоркшир.

"Една от задачите на Националната филмова комисия в България следва да бъде разработвана по подобни карти, по които кинопродуцентите могат да оперират лесно. Такава една карта за конкретен град представя локациите, които са заснети и са разпределени в раздели-индустриално наследство, природни дадености, конкретни улици, които могат да бъдат използвани за различни филмови сюжети и др.", посочи още Диана Попйорданова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони