Ваксината за COVID - тъжна надежда

Акад. Богдан Петрунов

Учените са по-скептични от световните лидери

Сега колективен имунитет не може да се постигне

Ускореното внедряване ще бъде компромис с безвредността и ефективността, каза акад. Богдан Петрунов пред “Труд”

Над 100 проучвания за ваксина срещу коронавирус се провеждат в момента по света и са в различни фази на изследване.

Но въпреки надеждите за първи количества, които да бъдат раздадени на хората през декември, учените са по-скептични в сроковете от световните политически лидери. “Истинска ваксина срещу COVID-19 ще се появи най-рано в средата или края на следващата година, а до тогава хората трябва да знаят, че спазването на противоепидемичните мерки са единственото ни оръжие срещу вируса.

Факт е, че единствената надежда срещу коронавируса сега е създаването на ваксина”, каза пред “Труд” известният български имунолог акад. Богдан Петрунов, който е бил и дълги години директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). “Всъщност, ние още нямаме ваксина, имаме само изявления, пресссъобщения на една или друга фирма, които нямат научна стойност”, коментира акад. Петрунов новините около лабораторните изследвания за ваксини срещу коронавируса. И припомни, че ваксините първо трябва да бъдат одобрени от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) и от Европеската агенция по лекарствата (EMA).

“Има решение за ускорено признаване на внедряването им, което е свързано с това, че епидемията е много тежка и води до фатално разпространение и смъртност, но това ще бъде с компромис по отношение на безвредността и ефективността, тъй като няма достатъчно време да се оценят. Една ваксина се разработва нормално от 3 до 5 години, за да се види не само непосредственият, а и трайният є ефект, да се видят не само непосредствените странични реакции, но по-дълготрайните странични реакции”, каза още акад. Петрунов.
“Факт е, че колективен имунитет не може да се постигне така активно, без помощта на ваксината, но това, което можем да правим сега е да спазваме тези елементарни противоепидемични мерки - да се носи маска задължително, да се мият ръцете непрекъснато, защото вирусът се задържа дълго време върху различните плоскости, да избягваме интензивни физически и социални контакти - това са мерките. Нищо друго не можем да направим!”, отбеляза още българският учен.

Заради пропуски през летните месеци

СЗО предупреди за трета вълна в Европа 

Специален пратеник на Световната здравна организация (СЗО) прогнозира трета вълна от пандемията в Европа в началото на 2021 г., ако правителствата повтарят това, което според него не е направило необходимото за предотвратяване на втората вълна от инфекции.

“Те пропуснаха изграждането на необходимата инфраструктура през летните месеци, след като поставиха първата вълна под контрол”, заяви Дейвид Набаро от СЗО, цитиран от Ройтерс чрез интервюта за медии. “Сега имаме втората вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура, ще имаме трета вълна в началото на следващата година”, подчерта Набаро.

Европа за кратко се радваше на потъващи нива на заразяване, които сега отново се увеличават.
Германия и Франция в събота са се увеличили с 33 000 случая, Швейцария и Австрия имат хиляди случаи дневно, докато Турция отчита рекордни 5532 нови инфекции.

Унгария почна изследване

10 проби руска ваксина са вече в Будапеща

Десетте руски проби от ваксина “Спутник-V”, съхранявани в контейнери при минус 18 градуса по Целзий, пристигнаха в четвъртък следобед в Будапеща със самолет и са транспортирани до официална унгарска лаборатория. Документацията все още се чака.

“Сега унгарските експерти могат да започнат да изследват ваксината, за да се вземе възможно най-доброто решение за евентуалното є разрешение и приложение”, заяви Петер Сийарто - министър на външните работи и на външноикономическите отношения. Той подчерта, че на всички вече е станало ясно, че най-доброто и безопасно решение при пандемия е ваксината. И добави, че правителството полага всички усилия, за да осигури на унгарците най-добрата и качествена безопасност чрез най-бързата налична ваксина от възможно най-много източници, за да защити живота и здравето на хората.

Унгария е първата европейска държава, която е получила такава проба от руска ваксина. “След получаване на пълната документация от руския производител, унгарските експерти ще могат да започнат аналитичната работа”, посочи министърът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения