Ваксината „Матросов“ срещу коронавируса

През 1886 година, благодарение на своя учител - Луи Пастьор, Николай Фьодорович Гамалея, създава първата в Русия и втора в света бактериологична лаборатория, чиято цел е борбата с широко разпространените инфекции от бяс. В чест на славния лекар, днес един от водещите институти за разработка на лекартсва и ваксини носи името на Гамалея. Точно в този институт бе създадена ваксина срещу SARS Cov-2, щама, известен като COVID-19. Това е първата официално регистрирана ваксина в света. Новината бе подгрявана седмица по-рано, а официалната новина дойде от президента Владимир Путин.

По неговите думи ваксината срещу коронавируса, разработена в руския център „Гамалея“, показа висока ефективност, а хората, върху които е тествана нямат никакви сериозни отклонения и произвеждат антитела.

Ваксината също така е одобрена от здравния регулатор, въпреки че предстои да премине клинични тестове и ще се казва „Спутник-V“.

За да са спокойни хората, че няма измама, Владимир Владимирович дори информира сънародниците си, че дъщеря му е станала доброволка и вече е ваксинирана.

Ваксината спокойно може да се нарече и „Матросов“, защото приливната гордост, която залива официалните институции, прокремълските медии надвишава героизма на славния редник.

Критики срещу необяснимото бързане се появиха не само в западните медии, но и в руските. Изказванията на специалистите от всички краища на света се въртят в спектъра между оптимистичен скепсис до тревожна почуда.

Русия трайно сваля дневните случаи на зараза надолу. От пика през май месец, когато се достигна до 11 656 случая, през последните дни заразените паднаха под 5 хиляди. Още няколко научни центрове в Русия разработват свои ваксини, а в света са хиляди. За руския манталитет и стандарти, такива бройки изглеждат като някаква шега.

Чисто по матросовски, лекари и лаборанти в института започнаха да си бият ваксината, за да докажат на обществото, че тя е ефективна. Големият проблем е, че това е забранено по закон.

По време на разработването на ваксината „Гамалея“ извършила редица нарушения, според Светлана Завидова - изпълнителен директор на Асоциацията на организациите за клинични проучвания в Русия, цитирана от руския „Форбс“. Завидова е изпратила сигнал до министерство на здравеопазването, не защото ще получи адекватен отговор, а защото трябва да има регистрирано възражение срещу методите на института.

Ваксината получи регистрация, след клинично изпитване при по-малко от 100 души, при условие, че по света това би било абсурдно. Въпреки че няма никакви публикувани научни изследвания, резултати, данни, вече е обявенои времето за масовото разпространение на ваксината - януари 2021.

Ваксината „Матросов“, пардон „Спутник V“, ще бъде тествана върху военни, затворници, лаборанти. Това не е забранено от закона, но е в противоречие с медицинската етика, защото тези групи се смятат за уязвими, поради йерархичната си природа. Трудно някой би си представил, че един затворник ще се противопостави на началниците, когато го попитат „Гражданино, ще участвате ли в научен експеримент?“.

Очевидно е, че Кремъл се нуждае от чудеса всеки ден, за да печели любовта на масите. Предвидимо е, че хора като Завидова ще бъдат обявени за чужди агенти или работят за конкуренцията. Самата Завидова дава един много прост пример.

„Нелепо е да наречем ваксината, разработена от „Гамалея“, конкурент на същата ваксина в Оксфорд. Това е все едно да сравняваме играчка за пясъчник с Bentley. За третата фаза Оксфорд е осигурил 42 000 доброволци, а „Гамалея“ - 76. Това е просто несъизмеримо.“

Коментари

Задължително поле