Ваксинациите в ЕС ще започнат до Коледа (обзор)

Брюксел вече е запазил над 800 млн. дози - повече от населението на ЕС, което е около 460 млн. души.

Брюксел вече е „подписал“ за 800 млн. дози за 460 млн. души

ЕК вече има договори с "Астра Зенека", "Санофи", "Янсен" и "Пфайзър"

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че първите ваксинации срещу коронавирус в Европейския съюз могат да започнат преди Коледа, но предупреди, че страните членки трябва спешно да подготвят своите логистични вериги за разпространението на стотици милиони дози ваксини, предаде АП.

Фон дер Лайен каза пред Европейския парламент, че "вече има светлина в края на тунела" и че "европейски граждани може да са ваксинирани преди края на декември".

ЕК има договори с шест потенциални доставчици на ваксини. Споразуменията й позволяват да купи над 800 милиона дози - повече от населението на ЕС, което е около 460 милиона души.  

В рамките на деня в сряда Европейската комисия съобщи, че е одобрила договор за доставка и на ваксината на "Модерна". Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави от ЕС, с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, се отбелязва в съобщението. Досега ЕК сключи договори за ваксините на "Астра Зенека", "Санофи", "Янсен" и "Пфайзър".

"Модерна" е американско дружество, водач в разработването на нов вид ваксини на основата на информационна РНК. Решението на ЕК да подкрепи тази ваксина е взето на основата на научна оценка, се допълва в съобщението.

Комисията е одобрила и стратегия за осигуряване на достъпни лекарства, в която се предвиждат защита на веригата за доставки и помощ за разработване на нови и безвредни медикаменти. ЕК предлага да бъде създадена европейска служба за действия при извънредна здравна обстановка, както и да се оценят производството и снабдяването с жизненоважни лекарства.

Коментари

Задължително поле