Страните от ЕС откриха пътя за ратификация на сделката за Брекзит въпреки поисканото отлагане

Дипломира се първият випуск сестри и акушерки от шуменския филиал на МУ– Варна

Теменужка Петкова: Енергийната система на страната е стабилна и подготвена за зимата

Тиквен фестивал излъчи рекордьорки Кмет отгледа тиква 1,68 м

Вицепрезидентът Йотова в Страсбург: Неделните училища са най-успешната политика зад граница

Мъж вряза колата си в група хора в Холандия, петима са ранени

Пръскат в Разград срещу мушиците

Пиян без книжка блъснал кола и избягал

Американските сили са се изтеглили днес от най-голямата си база в Северна Сирия

Красен Кралев: Нямам намерение да ставам президент на БФС

„Изумруденият скрижал” на Хермес

Пуснаха над 200 творби да се продават благотворително онлайн

Трима души са пострадали при катастрофа в Шумен

Ваксинират спешно за морбили в Пловдив

В УМБАЛ „Свети Георги“ стартира скрининг за риска от туберкулоза

Личните лекари в Пловдив са призовани спешно да прегледат пациентските си листи и да установят кои не са ваксинирани срещу морбили. Указанието е на Министерството на здравеопазването, след като преди дни бе регистриран първи случай с 2-годишно дете от квартал „Столипиново“, и е разпратено от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Същото писмо алармира всички медицински лица в Пловдив да внимават за пациенти с евентуални признаци на морбили, а при най-малко съмнение болните да се насочат за консултация с инфекционист и вземане на проби. Неваксинираните ще бъдат имунизирани по най-бързия начин като мярка срещу разпространение на болестта, а за целта е осигурена безплатна ваксина, съобщи д-р Моника Троянчева от дирекция „Надзор на заразните болисти“.

В „Столипиново“ извънредна имунизация не се налага, тъй като се касае за единичен случай и то с дете, което не е ваксинирано и наскоро се е върнало от Германия през Румъния, където има епидемична обстановка. Имунизацията срещу морбили е в задължителния национален календар и на нея подлежат децата на 13 месеца и 12-годишна възраст. Поставя се комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит. Морбили е силно заразно заболяване, което може да причини усложнения като бронхити, бронхопневмонии, менингоенцефалити. Последната голяма епидемия в Пловдивско бе през 2010 г.

От този понеделник в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив стартира скрининг на риска от туберкулоза с безплатни прегледи и изследвания на пациенти със съмнения за наличие на коварното заболяване. Последните регистрирани огнища на туберкулоза бяха квартал „Столипиново“ и ромските махали в Кричим и Стамболийски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.