Ваксинират спешно за морбили в Пловдив

В УМБАЛ "Свети Георги" стартира скрининг за риска от туберкулоза

Личните лекари в Пловдив са призовани спешно да прегледат пациентските си листи и да установят кои не са ваксинирани срещу морбили. Указанието е на Министерството на здравеопазването, след като преди дни бе регистриран първи случай с 2-годишно дете от квартал "Столипиново", и е разпратено от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Същото писмо алармира всички медицински лица в Пловдив да внимават за пациенти с евентуални признаци на морбили, а при най-малко съмнение болните да се насочат за консултация с инфекционист и вземане на проби. Неваксинираните ще бъдат имунизирани по най-бързия начин като мярка срещу разпространение на болестта, а за целта е осигурена безплатна ваксина, съобщи д-р Моника Троянчева от дирекция "Надзор на заразните болисти".

В "Столипиново" извънредна имунизация не се налага, тъй като се касае за единичен случай и то с дете, което не е ваксинирано и наскоро се е върнало от Германия през Румъния, където има епидемична обстановка. Имунизацията срещу морбили е в задължителния национален календар и на нея подлежат децата на 13 месеца и 12-годишна възраст. Поставя се комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит. Морбили е силно заразно заболяване, което може да причини усложнения като бронхити, бронхопневмонии, менингоенцефалити. Последната голяма епидемия в Пловдивско бе през 2010 г.

От този понеделник в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив стартира скрининг на риска от туберкулоза с безплатни прегледи и изследвания на пациенти със съмнения за наличие на коварното заболяване. Последните регистрирани огнища на туберкулоза бяха квартал "Столипиново" и ромските махали в Кричим и Стамболийски.

Коментари

Задължително поле