Ваня Гешева - Единствената

Ваня Гешева

Ваня Гешева е единствената българска спортистка с пълен комплект медали от една олимпиада. В Сеул през 1988-а тя печели злато на едноместен каяк, сребро на двойка каяк и бронз в четириместна лодка. Преди това взима и сребро на игрите Москва 80. После минава през управленските органи на различни структури. Дълги години е председател на клуб “Левски” по кану-каяк, член е на изпълкома на родната федерация, както и на Българския олимпийския олимпийски комитет. Две години бе и в Борда на Европейската асоциация по кану-каяк. А наскоро именитата ни спортистка отбеляза юбилей.

“Не съжалявам за нищо в своя живот, след като съм направила своя избор, значи той е бил правилният”, казва олимпийската шампионка Ваня Гешева.

И макар че от игрите в Сеул са минали 32 години, тя често се връщат към звездния си миг. Първо печели титлата на едноместен каяк и след час и половина гребе на двойка с Диана Палийска, но малко не достига на българската лодка - сребро.

Именно в Сеул Гешева нанася първото поражение на най-голямата си конкурентка Биргит Фишер (Германия), която остава втора на едноместен каяк.

“След финала я видях за първи път да плаче - дотогава тя нямаше загуба. Но събра сили, дойде и ме поздрави. После се виждахме често по състезания и усещах уважение от нейна страна. И си казах: Колко е вярна поговорката “Бий, за да те уважават”.

Защото, когато не си толкова изявен спортист и си с масата - не те забелязват, но когато започнеш да побеждаваш и си сред елита, вече те забелязват и уважават.”

След Сеул шампионката прекратява кариерата си, а за златото получава хита на социализма - “Волга”. За среброто и бронза є се полагат два различни модела “Лада”, но предпочита да вземе паричната им равностойност - общо 4300 долара.

А всичките си медали, с изключение на олимпийските, дарява на Музея на спорта. “Преди години държах отличията си във витрина - споделя Гешева. - Но много хора ме питаха за тях. Вадих, показвах, пак прибирах. Накрая реших, че трябва да ги видят повече хора, все пак това е история. И ги дарих (б. р. включително световната титла от Монреал 86 и още 4 медала от първенства на планетата). А олимпийските ги пазя... на тайно място.”

И както повечето хубави неща се случват случайно, така и любовта на Ваня към кану-каяка става случайно. Едва 13-годишна, кандидатства в спортното училище в Пловдив. Но с лека атлетика. Не я приемат, защото е доста слаба и не успява да покрие нормативите. Тогава Надежда Василева, треньорка по кану-каяк в “Тракия”, я харесва и я взема. “Не знаех какво е кану-каяк - разкрива Гешева. - Но ме заведоха на базата, показаха ми, хареса ми и реших да остана.”

Така започва всичко. Признава, че само веднъж се е обръщала с лодката. И то като ученичка в пети клас. Тогава на годишния изпит дават гребло за победителката. Родената в Брестовица каякарка толкова иска тази награда, че на старта тръгва много амбициозно, обръща се и се озовава във водата.

“Минавало ми е да се откажа - казва шампионката. - И най-вече, когато сме тренирали при минус 10-15 градуса. Греблата ни замръзваха, ръцете ни се отпускаха под тежестта на леда. Трябваше да спрем да го изтръскаме, за да продължим. И си казвах: Какво ли правя тук? Палех колата и си отивах в Брестовица. След няколко дни на размисъл си казвах: Ама как така ще се откажа по средата? И пак се връщах. Толкова се бях сраснала с лодката, чувствах се все едно съм седнала във фотьойл. И за нищо не съжалявам. Човек винаги има избор, аз направих своя”.

През 2014-а Ваня Гешева получава и най-високото държавно отличие - орден “Стара планина”, първа степен.

И тъй като никога не се е замисляла да става треньор, кариерата на бившата състезателка на “Левски” продължава в системата на МВР. Започва работа в детска-педагогическа стая. “Нямах представа какво ще правя там - признава тя. - Но обещах на тогавашния ми началник, че ако не се справя, ще съм първата, която ще си признае и ще си тръгна. Изкарах обаче 6 години. Беше тежко да работя с деца, извършили противообществени прояви...”

После още 20 г. Гешева е началник на отдел, отговарящ за елитните спортисти към “Центъра за бойна подготовка” към МВР. А сега продължава да е председател на Българската асоциация на спортистите олимпийци. И въпреки всичките ни ангажименти, не спира да следи развитието на кану-каяка и не пропуска голямо състезание. “Като гледам, ще ми изскочи сърцето, все едно и аз съм в лодката”, признава тя.

Но на първенство на ветерани не се пуска.

“Загубих тръпката - казва шампионката. - От пренатоварване, напрежение и пренасищане сякаш получих алергия.”

Надява се, обаче за следващата олимпиада отново да има българска лодка, както винаги досега е било на игрите. А дали скоро ще имаме медал в кану-каяка, кой знае...

 

Любител е на книгите и театъра

“Имам ли хубава книга в ръка, забравям за времето”, признава Ваня Гешева. А другата є страст са театърът и разходките. Ходи много пеша, затова и сега изглежда сякаш е действащ спортист. Шампионката обаче е домошарка. Превърнала е жилището си в уютен дом, в който обича да посреща приятелите си. Има 29-годишен син, Борислав. Той е наследил любовта към спорта от майка си, тренирал е тенис, умее и да гребе. Но избира да се реализира в друга сфера, а именно компютърните технологии.

 

За нея

Невероятно силен характер

Нашият спорт е изключително труден с огромни натоварвания - студ, пек ти си в лодката. И това, което е постигнала като успехи, говори за един много силен характер и постоянство. Няма как да е иначе. Освен това тя е изключително коректен човек, на който винаги можеш да разчиташ. Свързват ни дълги години приятелство. Радвам се, че и сега е в управителния съвет на федерацията, и винаги е насреща да помогне със съвети.

Николай Бухалов, двоен олимпийски шампион Председател на БФ Кану-каяк

 

Верен приятел, няма притворство

Много силен човек, физически и психически. Всеотдаен приятел, който ако се наложи, дори и посред нощ ще дойде. По стечение на обстоятелствата и двете сме били сами във взимането на важни решения. И вероятно това е калило нейния характер, а после е повлияло и върху развитието на блестящата є кариера. С Ваня Гешева имаме духовна близост, по един и същи начин възприемаме хората, околния свят, лесно контактуваме, няма притворство. С нея планини от трудности можем да преодолеем и ги преодоляваме!

Здравка Йорданова, олимпийска шампионка по гребане

 

Един от най-почтените спортисти

Ваня Гешева е една от най-големите спортистки на България, не само заради триуфмите є. Нейният живот в спорта е бил изключително труден и е преминал в непрекъснато себедоказване. Тя е един от най-почтените, най-скромни и последователни спортисти, с които ме е свързала съдбата. С нея много пъти сме пътували в чужбина. А когато човек е извън страната си и изпадне в беда, тогава истинските му качества изплуват на повърхността. Много държи на приятелите си и е изключително всеотдаен човек.

Катя Иванова, директор на Музея на спорта

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети