Ваня Григорова: Който се грижи за интересите си, трябва да прехвърли парите за втора пенсия в НОИ

Факсимиле: БТВ
Ваня Григорова

Ако се грижите за интересите си, ще прехвърлите вноските за втора пенсия в НОИ. Това заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" по БТВ по повод представените от социалното министерство промени в Кодекса за социално осигуряване, които вече са публикувани за обществено обсъждане.

С промените се предвижда постепенно нарастване на срока, в който всеки, който се осигурява в универсален пенсионен фонд, може да прехвърли парите си в НОИ. Досега този срок беше определен на 5 години преди навършване на възрастта за пенсия.

"За пенсионерите това безспорно е добър вариант. Ние имахме много запитвания от нашите членове за това, че са пропуснали предходните варианти да прехвърлят вноските си в НОИ. Доскоро не можехме да отговорим. Сега можем да кажем, че могат да си прехвърлят вноските до юни следващата година", коментира Ваня Григорова.

Според нея, ако се грижат за своите интереси, хората трябва да прехвърлят парите си в НОИ. Самата тя е решила още през 2013 г., че при първа възможност ще направи това. "Едната причина е, че в частните фондове от втория стълб не постъпват осигуровки за времето, когато си в майчинство, когато си болен и в болнични или безработен, което довежда до появата на дупки в осигурителния доход и намаляване на бъдещата пенсия", отбеляза Григорова.

Другата причина, по думите й, е доходността в тези фондове. "В края на 2018 г. примерно има милиард във всички задължителни фондове. Ако през следващата 2019 г. от осигурителни вноски дойде половин милиард, би трябвало да имаме 1,5 милиарда минимум при никаква доходност. Но какво се случва? 2018 г. не само нямаме ръст на тези средства, а те са с минус 680 милиона по-малко. През 2019 г. резултатът е малко по-добър, има около половин милиард повече, но 2019 г. само до средата на годината имаме почти половин милиард по-малко, отколкото са сумите и осигуровките за предходната година. Тоест няма никаква доходност. Резултатите се виждат от официалните източници като КФН", каза Григорова.

За последните 2 години най-голямата доходност е 1%, а инфлацията е 3,3%, отбеляза тя.

Григорова оментира още, че отдавна настоява да се публикуват заплатите на мениджърите на пенсионните фондове, защото тези пари са обществени и идват от нашите вноски.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари