Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Очакваме увеличение на безработицата в края на май

"Очакваме да има увеличение на безработицата в края на май, тъй като част от индустриалните предприятия, които задържаха работниците си, вече са изчерпали платения и неплатения отпуск", заяви пред БТВ Ваня Григорова, икономически съветник от КТ "Подкрепа". Тя поясни, че още преди два месеца е трябвало да бъде прието предложение за допълнителни отпуски за родителите, тъй като в момента има семейства, които повече от месец нямат никакъв доход. Предложението, което срещна одобрението и на бизнеса, и на синдикатите, е допълнителен отпуск между 20 и 30 дни за родители на деца до 12 г., заради принудително използвания редовен отпуск. Предлага се отпускът да е за сметка на НОИ.

Време е да говорим за мерки, а не да лъжем ЕК. На сайта на Комисията има списък, в който България твърди, че е дала възможност за няколко облекчения, които въобще не се дискутират, заяви Григорова, която коментира резултатите от тристранния съвет вчера, на който бяха обсъдени антикризисните мерки.

"Надяваме се минималното обезщетение за безработица да бъде увеличено от 9 лв. на 17 лв. дневно обезщетение. Надяваме се също така да бъдат премахнати някои ограничения при достъпа за получаване на такова обезщетение, като например ограничението - да може да се получава веднъж на 3 години", каза икономическият съветник.

Що се отнася до широко дискутираната и превърнала се едва ли не в спорна в разговорите в бизнес средите мярка "60 на 40" Григорова поясни, че от КТ "Подкрепа" предлагат вариация на това предложение. Например - 100 на 0, 80 на 0 или 60 на 0, в зависимост от заплатите. "По тази мярка са изплатени са едва 12 млн. лева за едва 40 хиляди работници - далеч от целите на правителството. 1 млрд. беше отделен за тази мярка", коментира Григорова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес