Варненската библиотека навърши 140 години

Кметът Иван Портних връчи на директора на библиотеката Радка Калчева почетен плакет на общината.

Строителството на нова сграда е приоритет в плана за развитие на морската столица 

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна отбеляза 140 г. от създаването си с Националната дискусионна среща „Библиотеката – идея и реалност“, в която експерти от цялата страна обсъдиха отношенията между човешката памет и новите технологии. Гост на форума бе кметът на града Иван Портних. Той припомни, че след международен архитектурен конкурс бе избран проект за нова сграда на библиотеката, но икономическата криза усложни изпълнението му. „Проектът е включен като приоритет в Плана за интегрирано развитие на общината и за реализацията му ще се търсят средства по европейските програми и Плана за възстановяване и устойчивост“, увери Портних. Той благодари на варненските библиотекари за всеотдайната им работа и връчи на директора на институцията Радка Калчева почетен плакет на общината.

Морската столица има обществена библиотека от 1883 г. Началото е поставено от „Варненската Книжевна дружина“ с щедрите дарения на видни общественици. Сред основателите са Михаил Колони, Кръстю Мирски, Харалан Ангелов, Никола Живков. През 1887 г. с държавен указ библиотеката е именувана на големия български поет Пенчо Славейков. Тя е най-голямата в региона и днес притежава универсална колекция от над  870 000 документа.

РБ „Пенчо Славейков“ е сред пионерите във въвеждането на нови технологии. Тя първа в страната създаде собствен сайт, а от 1990 г. технологичните процеси по обработка на библиотечните документи и обслужването на читателите са изцяло компютризирани. Днес клиентите на библиотеката могат денонощно самостоятелно да заемат и връщат книги чрез услугата БиблиоМат.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони