Вартоломеев майдан

Нашата БПЦ е изправена пред изпитание

Кои ще останат верни на Бога

На 11 октомври вселенският патриарх призна независимостта на Украинската православна църква. Църковната история не познава такова безчиние: да се дава не просто автокефалия на някаква църковна структура, а на разколници, канонично отлъчени от Църквата, които са сведени до статут на цивилни граждани! Това по своему е пълен абсурд, тъй като самият Вартоломей сам се е произнесъл по казуса Украйна през 1995 г. и е обявил, че това са разколници. Фактически той участва в каноничното им отлъчване, признато съборно от всички поместни църкви и де факто влиза в противоречие със собствените си действия. Ако се следва неговата логика за даване на автокефалия, би трябвало Света Гора да се присъедини към Гръцката Архиепископия, както и всички останали географски територии на държавата Гърция, които в момента принадлежат към Вселенската патриаршия и са със статут на Ставропигии. По украинския въпрос става дума за невиждано погазване на принципите на каноничното право, защото само този, който е отлъчил, може да възстанови и причисли, а това следва да се случи отново съборно от Руската православна църква – Московска патриаршия, като се изисква и подобаваща процедура със съпътстващите духовни действия – принасяне на покаяние от отлъчилата се Църква и подаване на молба за прошка, която към момента не съществува. В случая инициативата е от страна на Украинското правителство и еднолично на президента Порошенко...

Фактически на 11 октомври се случи едно трагично историческо събитие, защото се касае за падението на един патриарх, който вместо чрез делата си да проповядва Христос и Неговият мир като любящ баща и верен събрат, се самодетронира, оглавявайки “църковен майдан” в Украйна.

Нашата родна БПЦ също е изправена пред своето изпитание, като съответно следва да се определи дали застава на страната на Истината, или ще се съгласи с разбойническия разкол като самата тя изпадне в него. Без съмнение за нашите архиереи настъпва вододелен момент: да определят дали ще останат верни на Бога или ще се предадат на пагубен разкол.

(Със съкращения от „Гласове“)

Коментари

Задължително поле