ВАР - видео асистент за „Реал“

Милиони фенове по света аплодираха влизането на ВАР в Шампионската лига. Най-вече заради сериозните несправедливости, с които „Реал“ (Мадрид) е носител на трофея в последните 3 сезона. Системата за видео асистенти на реферите (ВАР) трябваше да помогне да не се вкарват голове от засади, да се свирят дузпи, когато ги има. Дълго време „Реал“ гузно мълчеше, а битите бяха... бити. А купата с големите уши си отиваше на „Сантяго Бернабеу“.

Но от лошо стана по-лошо. Със старта на 1/8-финалите в Шампионската лига ВАР веднага бе прекръстен на Видео Асистент на „Реал“. Този път жертва на арбитрите – хора и машини, стана „Аякс“. По света още се чудят как така голът на Николас Талиафико бе отменен заради засада и препречване на вратаря едновременно. Словенският съдия Дамир Комина дълго гледа положението и накрая отсъди засада срещу Душан Тадич. Ситуацията действително е много спорна. Но отново се зададе въпросът – защо всеки спор се отсъжда в една посока?

„Защо беше отменен голът – беснееше Ерик Тен Хаг, треньорът на „Аякс“. - Чух какви ли не версии. Пречил на вратаря, бил в засада. Но не видях нито едно от тези неща. Доминирахме, създавахме положения, но вкарахме малко. Беше най-добрият ни мач за сезона.“

„Решението бе правилно – отвърна Тибо Куртоа, вратарят на „Реал“. - Той беше в засада. Наистина аз сбърках, но тръгнах да хвана топката, Тадич се опита да играе с нея и това го прати в положение на засада. За щастие имаше ВАР, който да отсъди правилно.“

И докато отмененият гол ще бъде дискутиран безкрайно със „за“ и „против“, то капитанът на „Реал“ Серхио Рамос, изиграл мач №600 за тима, наруши открито феърплея. Бранителят си призна, че нарочно си е изкарал жълт картон, за да пропусне реванша с „Аякс“. „Не подценявам съперника, но понякога се налага да се вземат такива решения и аз го направих“, каза Рамос в телевизионно интервю пред „Ел Чирингито“. В 89-ата минута най-грубият по статистика играч в историята на Шампионската лига хвана с ръце Каспер Долберг – нарушение за картон, но не червен.

В дисциплинарния правилник на УЕФА пише: „Играч се наказва за два мача или за специално определен период при умишлено получен жълт или червен картон.“ По принцип най-трудното е доказване на думата „умишлено“. Но в този случай Рамос сам си призна.

По подобен начин съотборникът му Дани Карвахал си изкара жълт картон в последната минута на мач срещу АПОЕЛ, за да бъде наказан миналия сезон. Рамос и Шаби Алонсо направиха същото на мач срещу „Галатасарай“ през 2013 г. Дуото получи очевидни умишлени картони през 2010-а срещу „Аякс“ - за бавене на времето в края на двубоя. Тогава до края на груповата фаза оставаше един мач и те се „изчистиха“ за елиминациите.

 

Най-много мачове за „Реал“

Раул Гонсалес 741

Икер Касияс 725

Маноло Санчис 710

Сантиляна 645

Пако Хенто 601

Фернандо Йеро 601

Серхио Рамос 600

Хосе Камачо 577

Пири 561

Мичел 559

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят