ВАР в Шампионска лига още този сезон

УЕФА въвежда ВАР в Шампионска лига още през този сезон за фазата на елиминациите. Новината съобщи Би Би Си, но все още няма потвърждение от Европейската футболна централа.

През септември от УЕФА обявиха, че ВАР ще влезе в употреба от сезон 2019/2020, но след някои фрапантни съдийски грешки в мачовете от груповата фаза, от Нион са предприели мерки за използването на системата още през настоящата кампания във фазата на елиминациите.

УЕФА иска ВАР да бъде използван от 1/8-финалите на надпреварата на настоящото издание. Ръководните фактори се страхуват от някои сериозни грешки от страна на съдиите в решителната фаза на Шампионската лига.

Един от последните примери за много голям съдийски гаф е дузпата фантом, която бе свирена за „Манчестър Сити“ срещу „Шахтьор“ (Донецк) за несъществуващо нарушение срещу Рахийм Стърлинг. Двубоят завърши 6:0 за „гражданите“. При използването на ВАР подобен наказателен удар никога няма да бъде отсъден и се приема, че така развитието на срещата евентуално би било различно.

Обучението на съдиите за използването на ВАР на Стария континент продължава, а в началото на декември се очаква Изпълнителният комитет на УЕФА официално да се произнесе и да обяви въвеждането на системата от фазата на елиминациите в Шампионската лига.

ВАР ще бъде използван в двубоя за Суперкупата на Европа през 2019-а, както и на Евро 2020. А турнира Лига Европа ще се въведе през сезон 2020/2021.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят