Вашингтон и София успокояват Скопие след изявлението на конгресмена

Нови негативни реакции предизвика позицията на американския конгресмен Дейна Рорабашър за разделяне на Македония между Косово и България, предаде македонската телевизия „Сител“.

„САЩ признават и подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Република Македония. Тази политика не се е променила!“, е позицията на Държавния департамент, която бе предадена от американското посолство в Скопие, след искането идеите на конгресмена да се признаят за опасни.

Министерството на външните работи на България не коментира подробно изявлението на на американския конгресмен Дейна Рорабашър за разделянето на Македония, но препотвърди подкрепата за страната към евроатлантическата интеграция на Македония, предава MKD.mk.

„Ситуацията на Балканите традиционно е във фокуса на обществеността. България има принципна и последователна политика за европейската и евроатлантическата интеграция на всички държави от Западните Балкани“, пише в официално изявление на Министерството на външните работи в София във връзка с предложението на Рорабашър за разделяне на Македония между Косово и България.

Реагира и македонската диаспора в САЩ. Оттам поискаха Рорабашър спешно да подаде оставка от поста председател на подкомисията по европейските въпроси. Диаспората призовава американците с македонски произход да се свържат със своите представители и национални лидери с искане на отговорност от конгресменът.

„Рорабашър има дългогодишни връзки с АОК, терористична организация, свързана с военни престъпления и е близък до лобито на тази организация в САЩ. През 2001 г. той открито призова САЩ да въоръжат АОК , въпреки постоянните доклади за убийствата на невинни цивилни“, пише в реакцията на диаспората.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете