US конгресменът републиканец Дейна Роръбакър: Съседи да си поделят Македония (обзор)

US конгресменът републиканец Дейна Роръбакър:

Съседи да си поделят Македония

 

„Силно обезпокоеното“ Скопие очаква уверения от държавния департамент, че САЩ не са променили позицията си за Балканите

 

Американският конгресмен републиканец Дейна Роръбакър лансира идеи за промяна на границите на Балканите, включващи подялбата на Македония между съседите й, които бяха посрещнати с безпокойство в Скопие и други страни в региона.

„Създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България“, заяви той интервю за албанската тв „Визион плюс“. „Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. По тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, с която те смятат, че са свързани“, каза Роръбакър, който е шеф на подкомисията за Европа, Евразия и нововъзникващи заплахи към комисията по външни отношения на Камарата на представителите. „При нас съществува идеята, че трябва да се подкрепя Македония, защото някой преди 30 години е взел решение за подобна конфигурация след разпадането на Югославия, но това не означава, че тази идея е валидна и днес“, допълни конгресменът. На въпрос дали новата администрация на президента Доналд Тръмп подкрепя подобна идея, Роръбакър каза, че „има влияние върху външната политика“ и на следващи заседания на комисията по външна политика ще бъде обсъден въпросът за промяната на границите на Балканите с цел те да имат смисъл и да доведат до мир.

Реагирайки на думите му, външното министерство на Македония поиска вчера позиция от Държавния департамент на САЩ. „Изказаните от него мнения предизвикват силно безпокойство около Македония и в региона. Същите разпалват националистическата реторика на съседите“, се посочва в изявлението. Външното министерство в Скопие се надява, че Държавният департамент ще премахне всички съмнения около изказаната позиция и ще препотвърди своята позиция към Македония и Балканите.

Висши представители на Сърбия реагираха на идеите на Роръбакър за размяна на населени с албанци територии на юг, като в замяна Сърбия да получи части от Северно Косово, населени със сърби. Президентът Томислав Николич отрече да е получил писмо от конгресмена с предложението, както съобщиха медии. А премиерът Александър Вучич заяви, че Роръбакър е близък до албанското лоби в САЩ и става дума за опити да се наложат някакви решения, докато конституцията на Сърбия е категорична за териториалната цялост на страната.

 

--------акцент

Белград отхвърля предложение на американеца за размяна на територии с Косово

 

---------текст под снимка

Конгресменът републиканец от Калифорния Дейна Роръбакър, който предлага промени в границите на Балканите.

 

 

Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров:

Защо да я делим тази пуста Македония?

 

 

Защо да я делим тази пуста Македония? Не е ли по-добре просто официално Скопие да се върне към историческата истина за своя исторически фундамент. И тогава Македония да си остане цяла с ребългаризирано национално съзнание на славянското й население. Това заяви пред „Труд“ проф. Божидар Димитров, шеф на НИМ, по повод мнението на американския конгресмен Дейна Рорабашър, изказано пред албанската телевизия „Визион плюс“, че Македония не трябва да съществува като отделна държава, а да се подели между България и Косово. „Това схващане, което проповядват и други американски политици (като Ричард Холбрук например), вероятно се основава на факта, че македонизмът (т.е. разбирането, че Македония и „македонците“ нямат нищо общо с България и българите) е стопроцентова историческа лъжа.

 

Акад. Георги Марков:

 

Албанците вървят по нашите стъпки отпреди 100 години

 

 

Вероятно това изказване е вид сондаж.  Естествено има някакво желание,  обяснимо у албанците, както те казват от „четирите дяла“ - Косово, Северозападна Македония, република Албания и Южна Черна гора - да се обединят в една държава. Но скоро няма да следва официална позиция нито от Тирана, нито от Прищина. Защото стремежът на тези две държави е да влязат в НАТО и ЕС. Оттам едва ли биха им позволили да прекрояват границите на Балканите. Едно е Русия, друго е Албания. Различни са възможностите. Но от външното министерство трябва да имат предвид, че рано или късно (това го казах още когато Косово се обяви за независима държава и аз не се съгласих с това) албанците като един млад и най-жизнен народ вървят по нашите стъпки отпреди 100 години.  И рано или късно ще извикат „Да живее Съединението!“ Това вече ще предизвика усложнения на Балканите, които ще засегнат пряко и нашите национални интереси. Така че МВнР да не си кротува, както става обикновено в последните години, а да заеме една изразена национална позиция.

 

Порочно зачатие

Продукт на Коминтерна от 1934 година

Идеята за създаване на македонска нация за пръв път се появява след Първата световна война сред македонските комунисти, начело с Димитър Влахов, една от водещите фигури в създадената по-късно ВМРО (обединена). Взимайки предвид голямата етническа разнородност на населението на Македония, анексирането на областта от България е в противоречие с хората изповядващи комунистическите ценности. Сред ляво-мислещите македонски революционери единствен изход от ситуацията представлява обединението на всички етнически групи в една - македонска нация, което да улесни установяването в бъдеще на Македонска държава в проектираната вече Балканска федерация.

През 1934 излиза официално становище на Коминтерна, което признава съществуването на македонска нация. Документът е изготвен в Москва с помощта на Георги Димитров и Димитър Влахов. Идеята на двамата комунистически лидери е по този начин да поставят основите за създаването на свободна и независима Македония, която да влезе в бъдещата Балканска Федерация

 

Коментари

Задължително поле