Вдигат пенсиите на военни и полицаи (обзор)

Пенсиите, отпуснати от НОИ, на бившите военни, полицаи, следователи, съдии, прокурори ще бъдат преизчислени с по-ниския коефициент на редукция.

От 1 септември 2021 г.

От септември догодина пенсионираните в последните 5 години военни, полицаи, служители в съдебната система и специалните служби ще имат право да поискат преизчисляване на пенсията, ако продължават да имат партиди в частните фондове.

Голяма част от тези хора вече са прехвърлили партидите си от частните пенсионни дружества към НОИ. Така те получават пенсии в пълен размер.

Прозорецът се отнася за хората, които вече имат отпуснати пенсии с намален коефициент и които отново до юни месец ще имат право да се откажат от осигуряването си в универсален фонд. Само че при тях, наред с тази възможност, би следвало да бъде преизчислена и редукцията по новия ред. Тоест, ако при отпускането на пенсията им тя е била намалена с 20%, сега трябва да бъде преизчислена и намалена само с 9%, а даже и с по-малък процент, обясни Владислав Русев от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари