На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Вдигат субсидиите за малките ферми

Снимка: Архив

Субсидиите за животновъдите ще бъдат увеличени с промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

Най-облагодетелствани от промяната ще бъдат стопаните с малки и средно големи ферми, става ясно от документа, обнародван в „Държавен вестник“. 25% повече европари ще получават стопаните за първите 50 млечни или месодайни крави от фермата си, ако тя е в списъка на допустимите за подпомагане стопанства и не се намира в планински район. Досега животновъдите взимаха само с 10 на сто по- висока субсидия, при това само за първите 30 крави. Според данни на земеделското министерство стопанствата с до 50 говеда са 80% от всички ферми в страната и отглеждат 44% от животните.

С промените в наредбата се увеличава и помощта за овце и кози майки. Отново 25% повече, вместо 10%, ще взимат стопаните за първите 200 животни. Досега по- високата помощ беше за първите 100 животни. Така реално ще се увеличи помощта за 83% от тези ферми в страната, показват данни на земеделското министерство.

Приети са и текстовете, с които се намаляват изискванията за минимален добив на мляко от биокрава. За да получат субсидии стопаните ще трябва да докажат 1500 кг. мляко или млечни продукти от животно, отглеждано без да бъде третирано с хормони и хранено с изкуствени фуражи. Досега изискването беше за 2000 кг, но стопаните на био животни трудно достигаха критериите за конвенционално отглежданите крави.

Промяна има и в схемата за обвързано подпомагане на биволи. Субсидии ще могат да получават собствениците на женски животни на възраст 27 месеца и повече.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.