Вдигат такса смет в Асеновград

Такса битови отпадъци в Асеновград ще се увеличи след 1 януари 2017 г. с 0,35 промила за физическите и юридическите лица, ако местният парламент подкрепи предложението на ресорния за бюджет и финанси зам.-кмет Тамер Бейсинов. То ще бъде гласувано на 21 декември (сряда), за когато е насрочено последното за 2016 г. заседание на ОбС.

Таксата смет за гражданите ще се изчислява вече на база 2,50 промила вместо досегашните 2,15 промила, а за фирмите скокът е от 7,15 на 7,50 промила. Предложението за увеличаване на налога е след промени в наредбата за функционирането на депото за преработка на твърди битови отпадъци в местността "Капсида", аргументираха се от общинската администрация. Зам.-кметът Бейсимов пък изчисли, че собствениците на имоти с данъчна оценка от 50 000 лв. ще плащат с 18 лв. повече - 130 лв. вместо досегашните 112 лв.

Освен за Асеновград увеличението на ТБО ще засегне и 9 села на територията на общината, като при тях скокът ще е с по 2 промила. Най-висок налог след Нова година ще плащат жителите на село Стоево, където промилите ще са 18. Промяната за Жителите на Долнослав ще е от 14 на 16 промила, а собствениците на къщи в Боянци ще се издължават вече на база 10 промила вместо сегашните 8. По предложение на кметовете на населени места заради недостиг на средства в тази дейност по-висока такса смет ще плащат и в Козаново, Конуш и Нови извор.

В Община Асеновград очакват приходите за сметосъбиране и сметоизвозване да се увеличат с над 300 000 лв, а заложената в бюджет-2017 сума за обслужване на тази дейност е 3 716 000 лв. От ТБО са освободени държавните институции, които ползват имоти с нестопанска цел, политическите партии и синдикалните организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони