Вежди Рашидов открива нова изложба

Подредени са 40 акварела и 12 скулптури

Председателят на Комисията по култура в 44-тото Народно събрание Вежди Рашидов открива утре (18 декември) в 18,00 часа голяма изложба “Скулптури и акварели” в столичната галерия “Сан Стефано”. Темата на експозицията е “Пейзажът в акварела и главата в скулптурата”.

В залите на галерията са подредени 40 акварела и 12 скулптури. За най-новата изложба на Рашидов известната изкуствоведка Аделина Филева пише: “Между скулптурата и рисунката постепенно акварелът стана неизменна част от творчеството на Вежди Рашидов. Техника, която дава на твореца неограничени възможности за изобразяване на най-мимолетните явления в природата и изразяване на дълбочината на човешките преживявания”. По думите на Филева във всеки акварел е намерен точният баланс, който се вижда и в скулптурните глави, изваяни от автора.

“Плазмата на метала сякаш се разлива свободно, за да изгради образи, които през отделните детайли постепенно изплуват пред нас. Образи на мъже – воини, страдалци, мислители, самотници, преминали през архаиката, античността, средновековието, съвременността, за да застанат пред нас със своята нова и индивидуална пластичност, знакова символика и патината на времето”, казва още известната изкуствоведка.

Коментари

Задължително поле