Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения

Макрон обеща повишение на минималната заплата със 100 евро

Конституционният съд на Молдова отново отстрани Додон

Доналд Туск: Няма да предоговаряме Брекзит, но сме готови да помагаме на Великобритания

Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Кметът на Благоевград с послание към децата в „Часът на приказния разказвач“: Няма по-хубаво място от дома

Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер (обзор) Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Може ли да имаме повече от един трудов договор едновременно

Разумът да надмогне демагогията

Важно е кой ще е президент, но още по-важно какво ще доведе след себе си бъдещият президент

Празното говорене е онова, което кара обществото ни непрекъснато да си зарива като щраус главата в пясъка, само и само да не се каже добро за никого. А това не е честно

Седя, гледам телевизия и се чудя – един претендент за президент, хем издигнат от инициативен комитет, хем напористо подкрепен от БСП и ДПС, с познати празни клишета и вечни обещания ми обяснява как ще оправи България. А те вече няколко пъти „оправиха“ България.

Наблюдавам неговите поддръжници и хвалбите им колко успешни са били техните министри, тяхното управление.

Единственото, което не казват, е кое е онова, което наистина са направили – дали то има своя видим образ и форма. Странно защо пропускат да кажат, че по време на тяхното управление бяха магистралните грабежи, беше „Цанков камък“, бяха заробващите договори за Белене, беше заграденият парламент, беше кражбата КТБ.

За направеното от ГЕРБ човек винаги може да се обърне и да покаже онова, което е създадено. За пътищата, за пречиствателните станции, за детските градини, за училищата, за приоритетите в образованието и медицината има кой да говори.

Аз спокойно бих могъл да кажа онова, което в нашата сфера е направено – нима не е факт, че филхармонията и операта в Русе са обновени и ремонтирани, нима не е факт, че са обновени театърът и операта в Бургас, нима не виждате изцяло обновената сграда на театъра и операта във Варна. А какво да кажем за зала „България“, която от десетилетия не беше пипана, тази уникална, единствена по рода си филхармонична зала, която сега изцяло е обновена. Или театърът в Пловдив, който три години при две правителства тънеше в сажди и пепел. Сега Пловдив има най-хубавия театър! Даже и театърът в Перник, който е общински, чакаше правителството на ГЕРБ да го ремонтира. Какво да кажем за толкова много училища по изкуствата, които ремонтирахме – в София, в Пловдив, в Плевен, в Бургас. В момента вървят процедури за ремонта на училищата във Варна и в Котел.

Кога България е имала възможността да направи толкова много нови музеи? Нима не виждаме Кръстатата казарма във Видин, Политехническия музей, Двореца, Музея за съвременно изкуство, Музея на социалистическото изкуство, музея в метоха в Истанбул. И най- вече Националната галерия „Квадрат 500“ – най-големия нов музей на България. Докато някои се пъчеха и говореха, че няма какво да сложим в тези музеи, депата на Националната галерия продължават да са препълнени с ценности, които могат да запълнят още един такъв музей.

Късогледи ли сме да видим Трапезица и Плиска, Перперикон, Ески Джамия в Стара Загора, некропола под „Света София“, Акве Калиде, Никополис ад Иструм, Сексагинта Приста, Цари Мали град, Червената църква в Перущица, храма в Таваличево, църквата „Свети Георги“ в Арбанаси и десетки други църкви. Късогледи ли сме да видим Ларгото, което е една от най-хубавите брошки на София, където чужденците всеки ден се снимат. Ако не бяхме се върнали на власт, Ларгото още щеше да е грижливо увито в найлони и тиня от същия политически тандем, който днес подкрепя Румен Радев.

Докато в годините са били разпродавани българските кина, ние имахме волята да обновим изцяло единственото българско филмотечно кино „Одеон“, за да имат прекрасна зала филмовите творци и публиката.

По време на нашето управление бюджетът на Министерството на културата от 102 милиона стана близо 160 милиона лева. Откакто има Закон за филмовата индустрия, киното, което получаваше под 9 милиона лева, днес има 14,4 милиона лева, а през следващата година ще има повече пари. Заварих в първия си мандат бюджет от 48 милиона за всички български театри, а сега за театрите, оперите, филхармониите и симфониетите ще имаме близо 80 милиона лева. Залите са пълни, а артистите могат да получават заслужено добри хонорари за таланта си.

През 2016 г. успяхме да издействаме 10 милиона лева допълнително за библиотеки и музеи.
Да не говорим за това, че българската култура има висока слава и по света. Има ли друга държава, която да е показвала в Лувъра близо 2000 артефакта?! Има ли друга държава, чиято опера само в рамките на две години да гастролира с такъв успех от Фюсен до Токио?

Непрекъснато финансираме археологически разкопки, консервация и реставрация на обекти на културното наследство, фестивали, изложби, концерти, панаири на книгата… Мога да изброявам дълго какво сме направили. Казвам всичко това не защото очакваме благодарност, а защото е плод на нашето управление. Всичко това всеки може да го види, когато пожелае.

Ето защо празното говорене е онова, което кара обществото ни непрекъснато да си зарива като щраус главата в пясъка, само и само да не се каже добро за никого. А това не е честно.
Важно е кой ще е президент, но още по- важно какво ще доведе след себе си бъдещият президент. Може би Румен Радев е един добър човек. Аз не го познавам, но демагогията, която се излива в медиите за героизацията му, ме изумява. Всеки ден бил рискувал живота си за България. Да не би да сме във война? С помпозното си говорене колко много обича България да не би да иска да ни каже, че другите обичаме Бангладеш? А „битката“ му за България, която непрекъснато изтъква, дали няма да доведе на власт онези, които години наред разпределяха порциите в държавата.

Това ли искаме?

Тази седмица е една много отговорна седмица. Имаме прекрасния шанс всеки от нас да направи своята оценка и да вземе най-адекватното решение. Вярното решение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. покрай ктб нали плачеше за парите си,щеше да се беси ли от мост ли щеше да се хвърля? трябваше да се обеси да не се натоварва сега.Плачат като вдовица за х..,ама и той идва

 2. Разумът трябваше да надделее много отдавна и крадливите безродни герберски свине да бъдат натикани на куче в ауспуха.

 3. Всеки би се разтревожил за парите си,дори и крадците!Мъдемире или мъдемере! А на този Човек те са изкарани с честен труд!Браво Вежди!Да си жив и здрав още много години!

 4. Вежда, ти пак се хвана за по-лекото и полирането на мебелите:). Какви музеи, молим, какво кино Одеон, когато твоята ГЛАВНА ЗАДАЧА беше да работиш преоритетно за възстановяване на базата, а именно – кварталните, селски/ читалища, кварталните/ селски/малките градчета кина – едно кино и една птичка пролет не правят, или си изми ръцете, кварталните библиотеки. Народната библиотека е в плачевно състояние, а ти говориш за некакви милиони лева. Къде са милионите, явно некой ги е окрал, защото не се вижда да са вложени в библиотечното дело:( какво направи за създаване на клубове за младежта по интереси, летните кина, намаление на цените на книгите. Сега в България книгите са много скъпи в сравнение, с книгите преди 89 г. Има и други “базови културни “неща, но тъй като ти не мож се справи, предпочитаме да ги коментираме и работим с други хора. Истински радетели на културата, образованието, изкуството и Духа:)

 5. Започна се с изливането на помия от всички фронтове, герберастите са изнервени от предстоящата загуба.

 6. Вежди, ако не е кьoрав дeбил, да види сегашния олигoфрен и да си отговори сам дали нормален човек би искал подобен да ръси лъжи и простотии следващите 5 години.

 7. Българските кина ги разпродадоха СДС – коалиционните партньори на Герб и не само тях, а всичко в България и сме единствената европейска държава без държавна и общинска собственост. Герб продължи с ликвидацията, като продаде Булгартабак, след което фабриката в София затвори и 400 души бяха изхвърлени на улицата. А при Тройната коалиция БСП се скара с ДПС, Овчаров подаде оставка, но БСП не позволи приватизация на златната кокошка Булгартабак. Герб продаде и ЕРП-тата и стотици милиони лв. от парите от сметките ни за ток изтичат за благоденствието на австрийци, чехи, германци, а ние лапаме мухите. За „благодарност“, в момента ЧЕЗ, ЕВН съдят България за 1 милиард лв., защото не им осигурила още по-големи печалби.

 8. В. Рашидов не чете прогнозите, че в близко бъдеще ни чака безводие, африкански климат и превръщането ни в полупустиня и според специалисти, „Цанков камък“ ще спаси от безводието голяма част от страната. За нещастие, Герб дойде на власт и го „подари“ по корупционен начин на Австрия (с която имат бизнес интереси Плевнелиев, Т. Трайков). КТБ стана пирамида при Герб, когато Герб нареди държавните фирми да държат парите си в КТБ и се облагодетелстваха от това. Ако не беше Герб, АЕЦ Белене щеше да работи и да имаме екологичен и евтин ток (бъдещето е на електромобилите), който в бъдеще ще купуваме от турски АЕЦ с руски реактори, както ще купуваме руски газ от „Турски поток“ на турски цени. Но това радва Рашидов и „брата“ на Ердоган Борисов. За това, че Борисов подари българските икономически и геополитически проекти на Турция, „брат“ му Ердоган подари хиляди турски гласове за Цецка чрез протурската партия на Лютви Местан „Дост“.

 9. “ Като всичко в България е наред, защо отиде да се лекува в Германия, а не се довери на нашето здравеопазване? Плямпало.“ Дааа, интересен въпрос. И ние се интересуваме защо? А има толкова болни даже и деца, които и в България не могат нормално да се лекуват, чакат на дъълги, дъъълги списъци/опашки, но не всички болести могат да чакат така дълго и не разбират от “списъци/опашки“. Плюс лечението в германия не е евтино, особено за българи и чужденци. Или веждата е германски?:)

 10. Няма вечно да гледаме едни и същи муцуни. За 25 г. една нова болница не построихте, един самолет не бе купен, изчезнаха много професии и цели индустрии. Защо г-н Рашидов смята, че представляваната от него партия е разумния избор. Като погледнем министрите Митов, Ненчев , Москов подкрепяни от ГЕРБ ,като погледнем Плевнелиев не разбирам как чрез тях се отстояват интересите на страната.

 11. да попитам един от министрите на ГЕРБ, може ли да си намери достойна работа извън БЪЛГАРИЯ? А Генерала, може!

  1. Да оставим на страна, че Генерала всъщност е генералът, но ти си прав. Може да си намери работа. В Русия или Сирия. Защото след простотиите изръсени срещу НАТО и пропутинските излияния вече няма как някой да го наеме на запад от Крим!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.