Везиева лъже за оръжейните сделки

Министърът сменя борда на ДКК, който сезира КПКОНПИ за нарушения

Договори за поне 100 млн. лв. минават през частна фирма

Отказали на “Кинтекс” да продава в Египет

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева излъга за предоставянето на ексклузивни права за продукцията на ВМЗ-Сопот за пазара в Египет. В петък тя заяви, че в тръжните процедури на отделни държави има изискване за наличие на ексклузивитет на търговеца, който продава оферта. Затова е даден ексклузивитет за продукцията на ВМЗ-Сопот, но той бил само за една сделка.

Според документите, с които “Труд” разполага, обаче Ваня Караганева в качеството си на изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) е дала на частната фирма “Български индустриален инженеринг и мениджмънт” АД (“БИИМ” АД) изключителни права за срок от 5 години за продукцията на ВМЗ-Сопот, която се предлага на eгипетския пазар. Но няма информация кой колко ще спечели от този 5-годишния договор.

Собственик на “БИИМ” АД според Търговския регистър е Димитър Манолев - баща на Александър Манолев, бившия зам.-министър на икономиката, който бе санкциониран по глобалния закон “Магнитски”. Данните от търговския регистър и думите на Везиева реално потвърждават заглавието на “Труд” от броя в четвъртък “Харизаха ВМЗ-Сопот на Димитър Манолев”.

Изявлението си Везиева направи веднага след идванeто си от Египет, където беше с изпълнителния директор на ВМЗ-Сопот Иван Гецов. От военния завод, който е част от структурата на ДКК, се похвалиха с голям интерес към продукцията им, като очакват само през следващите два месеца да бъдат сключени договори за около 100 млн. лв. Тези договори ще минат през частна фирма.

От държавното дружество “Кинтекс”, което е създадено именно с цел да продава продукцията на ВМЗ в чужбина, са поискали да сключат конкретна сделка с износ на продукция за Египет. В свое писмо обаче директорът на ВМЗ Иван Гецов ги информира, че това “за наше голямо съжаление” не може да се случи, тъй като “вече има предоставена оторизация на друг наш партньор, който ще представлява “ВМЗ” ЕАД в този търг”.

Караганева е поискала становище, че “Кинтекс” “не възразяват” да бъде даден ексклузивитет на частната фирма за пазара в Египет. Караганева обаче е поискала становището от “Кинтекс” след като вече е сложила своя подпис върху документа за даване на ексклузивитет, като това решение не е съгласувано със съвета на директорите на ДКК. Становището “не възразяват”, изразено от 100% дъщерно дружество (“Кинтекс” ЕАД), което се контролира от питащия (изпълнителния директор на ДКК), не е проява на независимо становище, посочиха ден по-рано от ДКК.

По време на брифинга Даниела Везиева заяви, че Ваня Караганева все още е изпълнителен директор на ДКК. От Агенцията по вписванията са поискали допълнителни документи за това как е свикано заседанието на съвета на директорите, на което трима от петимата членове на борда на ДКК решиха Ваня Караганева да бъде отстранена като изпълнителен директор. Везиева обяви, че ще поиска оставките на тримата членове на съвета на директорите, които дадоха документите по случая в КПКОНПИ. От Софийска градска прокуратура са се самосезирали и са назначили проверка за корупционни престъпления, която е възложена на КПКОНПИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България