Великата класика „Презрението“ с Бриджит Бардо и Мишел Пиколи на голям екран в София

Петък, 7 май, се очертава като празник за киноманите и ценителите на световни шедьоври. В зала „Славейков“ във Френския институт, в центъра на София, от 18:30 часа ще има специална прожекция на великата европейска кино класика „Презрението“. 

Легендарната творба на Жан Люк Годар от златната епоха на 60-те идва след края на 10-я Фестивал на френския филм, с програмата, която продължава да представя заглавия от цикъла „Удивителният Мишел Пиколи“.

Филмографията на легендата на френското кино включва повече от 200 произведения. До 15 май ще има още прожекции на задължителни заглавия с негово участие, сред които „Убийство в спалните вагони“, "Един човек в повече“ и "Милу през май".
Прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки.

“Презрението“ е един от най-обсъжданите и иконични филми в цялата история на седмото изкуство.  Жан Люк Годар режисира Бриджит Бардо, Мишел Пиколи и Джак Паланс.

Вдъхновен от романа на Алберто Моравия, филмът разказва за бавната и постепенна раздяла на една двойка. Пол Жавал, сценарист, и неговата млада съпруга изглежда образуват неразделна двойка. На пръв поглед незначително произшествие с продуцент ще накара младата жена да изпита дълбоко презрение към съпруга си. 

Прожекцията в петък ще бъде придружена от представяне от режисьора Стефан Прохоров и Крис Шарков , който пък е режисьор на театралната адаптация на филма в България. 

А в събота, на 8 май от 19:00 ч., е време за  „Убийство в спалните вагони“ на Коста Гаврас със Симон Синьоре, Ив Монтан, Катрин Алегре, Жак Перен, Мишел Пиколи, Жан-Луи Трентинян.

Пътничка от спалния вагон на влака Марсилия-Париж е открита удушена. Впоследствие и други пътници от същото купе биват убити. В съдебната полиция инспектор Грациани и неговият помощник Жан-Лу Габер са твърдо решени да сложат край на вълната от престъпления…

Странна подробност : убиецът е по-бърз от полицията при намирането на потенциалните си жертви - останалите шест пътника от купето. По романа на Себастиен Жапризо.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино