На 14 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 14.11.2019

Полски екстремисти готвели атаки срещу мюсюлмани Задържани са двама от групировката във Варшава и Шчечин

Унгария прие ЕС да я глоби с 1,5 млрд. евро Сумата е 10% от всички съмнителни разходи

Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

Великолепната седморка на „Аполония”

Тази година художествените изложби в Созопол през време на празниците “Аполония” от 1 до 10 септември включва седем изтъкнати български майстори на визуалните медии. Експозициите на Великолепната седморка можете да видите в художествената галерия на Стария град. Ето по няколко думи за всеки един от творците.

 

Теофан Сокеров

24-12
“Пътуване”

Професор Сокеров започва творческия си път в художествената академия в София, специалност живопис. Работи няколко години като свободен художник в родния си град Ловеч. Тук сътворява първата си картина “Възпоменание”. В периода 1971-1982 е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Установява се в София, където от 1994 г. е професор по живопис в НХА. Реализира десетки самостоятелни и групови изложби, автор е на многобройни кавалетни и монументални произведения, като художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква в Царевец, в Априловската гимназия, Габрово, Дом-паметник на връх Бузлуджа, Националния дворец на културата, София, и други. Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария и др. Носител е на престижни награди, между които наградата “Владимир Димитров -Майстора”, първа награда на Международната изложба в Кошице, Чехия, наградата “Илия Петров” за стенописите в Патриаршеската църква във Велико Търново, националната награда за живопис “Захари Зограф”, наградата на фондация “Пиер Франчески Микети”, Италия. Отбелязан е като жив класик на съвременното българско изкуство.

 

Андрей Лекарски

24-13
“Бодигард”, акрил на платно

Големият художник Андрей Лекарски, който петдесет години живее в Париж, се определя като луксозен и скъп автор. Критиците го наричат Рицаря на въображението.

24-5
Скулптура “Екосекс” – бронз и стомана

Роден на 2 декември 1940 г. в София. Андрей е син на генерал Крум Лекарски – един от най-големите асове в конната езда, който е имала България. Донесъл първите големи международни награди за страната ни. Бил е заместник-министър на отбраната. Като царски офицер след 9 септември той е заточен в “Белене”.
Майка му е от много богато еврейско семейство на търговец на платове. Владее перфектно три езика – френски, английски и немски. Дълги години е работила в олимпийския комитет.

На 13 години вундеркиндът е изпратен в Москва. Училището “Суриков” доста приличало на казарма. Андрей си тръгва от интерната в съветската столица със златен медал. Влиза в академията в София, а след година през 1962 г. Лекарски заминава за Париж, приет е като студент в Парижката художествена академия. През 1969 г. завършва паралелно училище по кинорежисура в Париж. Остава да живее във френската столица.
В продължение на 45 години професионална дейност Лекарски има над стотина участия в изложби в Франция и много други страни. Произведенията му са разпръснати из целия свят и името му е широко известно в международните професионални среди. Има скулптури във Версай. В парка на културния център Пре Монтре в Понт а Мусон Лекарски реди колекция от паркови скулптури. В момента прави изложба в галерия ART GALLERY CITY MARK в столицата. “Въображение от метал” и “Моторизирана живопис” са двете имена на произведенията, които представя художника.

Димитър Труканов

24-14
Картините на Трукан се отличават с характерна триизмерност и смело експериментиране с различни материали.

Картините на Трукан се отличават с характерна триизмерност и смело експериментиране с различни материали.

Майсторът на четката с псевдоним Трукан завършва художествената гимназия в София и Националната художествена академия, специалност текстил при проф. Димо Балев.

Негови самостоятелни изложби са организирани в София и Русе, в Испания (Торемолинос) и Гърция (Димотика).

Участва в много общи изложби в София ( галерии “Нюанс”, “Ракурси”, “Шипка” 6, “Мургаш”, КЕШ, АТА център за съвременно изкуство и други), Шумен, Варна, Ланден (Белгия, “Европалия 2002”), Торемолинос (Испания), Истанбул, както и в пленери за изобразително изкуство в България и Гърция.

Носител е на престижни национални награди и награди от конкурси. Много умел и опитен майстор в конния спорт. Обича да участва във възстановки на старобългарски конни традиции и обичаи.

 

Калин Николов

24-7
“Новият художник” – автопортрет на Калин Николов

Блестящият илюстратор е завършил художествената гимназия в София и ВИИИ “Николай Павлович”.

 

Същевременно работи с Борис Димовски и е единственият продължител на делото на великия карикатурист.

Уредник е в Графичния кабинет на Националната художествена галерия, София. Бил е художник на вестниците “Антени”, “Щастливец”, “Вечерни новини”, La Strada, списание “Усури”…, на издателствата “Наслука” и “За буквите – О писменех”. Във вестник “За буквите” се явява съредактор, тъй като е и автор на редица статии с изкуствоведска и историко-художествена насоченост. Носител на национални награди за развитието на фантастиката в България.

24-6
“Музика за китове самоубийци”

 

Темелко Темелков

24-1
Андрония Попов-Рони, певица позира със “Закуска в Тифани” на Труман Капоти.

Майстор на обектива, който снима за водещи модни списания. Създава особен вид емоция, която го доближава до зрителите. В творбите на Темелко Темелков се вижда и любовта му към по-старото фотоизкуство, в което черно-бялата фотография е била стил, визия, енергия, запазен е класическият фотографски процес, в който негативът се осветява с лампа и се прожектира върху фотохартия, Темелко осветява човека с лампа и заснема скрития образ, проектиран върху платно. На снимките виждаме човешки фигури, които са с причудливи форми, силуети, които са познати и непознати. Мъжът и жената се сливат, привличат се и се отблъскват, фигурите напомнят митологични същества…

 

Иван Бахчеванов

24-4
“Лодка”

Маестрото е постигнал характерен почерк и стил, в тях има много митологични образи и сюжети. Той рисува сякаш разказва приказка с четката, майстор и на икони, изписал е не един параклис, автор е и на много стенописи, които украсяват различни обществени пространства и храмове. Творбите му, представени на “Аполония”, ще бъдат вдъхновени от древна Аполония и от морето, той от години ръководи художествената галерия в Созопол.

 

Стойко Сакалиев

24-9Плакат за постановка на ДТ “Адриана Будевска” в Бургас
Сакалиев е плакатист, носител е на редица национални и международни награди. Завършва Националната художествена академия в София, специалност плакат при проф. Александър Поплилов. Участва във всички национални изложби, биеналета и триеналета на приложната графика и сценичния плакат от 1985 г. до момента.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.