Великотърновски творци представиха богатството на българския занаят в Крайова

Събитието е част от проект FairDeal с водещ партньор Община Велико Търново

Близо 40 великотърновски творци представиха богатството на българския занаят в Крайова, Румъния. Майстори от Самоводската чаршия в Старата столица и техни колеги участваха в базар за занаятчии, провел се на 20 и 21 октомври в румънския град, където показаха ръчно изработени сувенири, плетива, ръкоделия и др. Българските изложители предизвикаха голям интерес, а павилионите с техните изделия останаха отворени чак до вечерните часове. Великотърновските занаятчии подробно разказваха и за старинните технологии, по които практикуват в дюкяните си на Чаршията.

Двудневният форум бе част от проект “FairDeal - мрежа - платформа за бърза доставка на уникални занаятчийски продукти в района на трансграничното сътрудничество“, с водеща организация Община Велико Търново и партньори - Асоциация „Диманш“(Румъния) (DA), Двустранна Българо-Румънска Търговска Камара (България) (BCCBR) и Национален театър "Марин Сореску" - Крайова (Румъния).

В Крайова изложителите от България представиха традиционни занаяти, сред които: дърворезба, куюмджийство, кожарство, шекерджийство, керамика и др. С автентични носии бяха пременени дамите от работилница „Седянка“, които посветиха посетителите в тайните на бродирането и плетенето. С бурни аплодисменти бе посрещнато майсторско изпълнение на гъдулка на Данаил Йорданов. Интересен бе и щандът на производителите на кулинарни и месни продукти от биволско месо.

Пред представители на бизнеса и на различни организации в Крайова бе презентирана първата по рода си платформа за електронна търговия чрез виртуални магазини за занаятчийски продукти FairDeal. Лектор бе Павел Христов – началник на отдел „Информационно-техническо обслужване“ в Община Велико Търново и ръководител на проекта.

Създаването на иновативната маркетингова система е финансирана по Програма Interreg V-A Румъния – България 2014-2020, по приоритетна ос 4 – „Квалифициращ и приобщаващ регион“.

Същият по рода си базар за занаятчии от двете страни на р. Дунав предстои да бъде организиран и във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони