Великотърновски ученик бе утвърден за международен майстор по шахмат

Великотърновският шахматист Емил Стефанов бе утвърден официално за международен майстор по шахмат. Това стана факт официално на 29 март, с решение на Президентския борд на ФИДЕ, проведен от 24 до 27 март в Атина (Гърция).

Състезателят на ШК „Етър“ и четирикратен шампион на България в своята възраст, узакони този успех само преди месец и половина с блестящото си представяне в Международния гросмайсторски турнир „90 години шахмат във Велико Търново“, когато покри и необходимата му трета норма за международен майстор (IM).

17-годишният талант не само триумфира като победител в силната надпревара, но и продължи развитието си в шахмата на висока скорост. Едва в началото на турнира Емо получи дипломата си за ФИДЕ майстор (присъдена му през август 2016 г.), а с това участие вече покри и трета норма за международен майстор и очакваше официалното си утвърждаване.

Нещо повече – в началото на годината Емил Стефанов покри и първа норма за международен гросмайстор (GM) и и се очаква в близко време да се окичи и с това най-високо звание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини