Юнкер: Истината е, че Гърция влезе в еврозоната с фалшива статистика

Българска парламентарна делегация e на аудиенция при папа Франциск

Учителката Красимира Бакалова получи наградата на името на Аргира Жечкова

Министър Красимир Вълчев: Азбуката, езикът и книжовността са спойката и опората на националната ни идентичност

Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ представя уникалния културен живот на София

Половин век от първата си лекция отпразнуваха в същата аудитория възпитаници на Стопанска академия Участниците в срещата учредиха нов алумни клуб с името „НОУД ’73”

Йорданка Фандъкова: Невежеството ражда страх, а страхът – омраза и конфликти

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле: Честит празник и да живее България!

Президентът Радев: Българската писменост е наш щит

Най-бързите нокаути на профиринга

Риболовен турнир ще зарадва великотърновските деца

Вечната и святата… и… Навършиха се 28 г. от смъртта на Елисавета Багряна

409 изборни секции са разкрити във Великотърновско, допълнителни ще има в двата корпуса на областната болница 238 хиляди бюлетини са доставени за Великотърновски избирателен район

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Велико Търново е домакин на националната дискусия за развитие на местното самоуправление „Общини БГ 2030“, организирана от Националното сдружение на общините в Република България“. Втората от поредицата разширени работни срещи, организирани в цялата страна, събра в старопрестолния град кметове, заместник-кметове и секретари на общини, експерти от общинските администрации, председатели на общински съвети от цяла Северна България. Дискусиите се провеждат след решение на Общото събрание на НСОРБ и по инициатива на кмета на Велико Търново и председател на Сдружението Даниел Панов.

Форумът бе открит от изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева и от заместник-кмета на Старата столица Снежана Данева-Иванова. В приветствените си думи те подчертаха, че най-важните въпроси пред местните власти са свързани с ясното дефиниране на ангажиментите пред общините от страна на държавата и финансовото им осигуряване.

Целта на дискусиите е да бъде подготвено общинско послание за бъдещето на местната власт в следващите 10 години, по което избраните кметове и общински съветници в новия мандат на местните власти да търсят съгласие с централната власт.

„Вярвам, че заедно ще намерим нужните насоки, решения и промени, касаещи бъдещето на общинските отговорности и правомощия, за фискалната децентрализация и разширяването на приходоизточниците. Всички искаме нашите общини да бъдат все по-желани места за живеене и бизнес, с развито дигитално управление, с услуги и дейности, отговарящи на най-високите очаквания на гражданите“, каза още заместник-кметът Снежана Данева-Иванова.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева посочи, че обществените очаквания в цяла Европа са свързани с развитието на т.нар. „умни градове“, чието дигитално управление ги превръща в генератори на икономически растеж и притегателни места за инвестиции. „От срещите, които сме провеждали до момента на национално и европейско ниво, можем да обобщим, че лидерите, независимо дали са местни, регионални или национални, трябва да слушат какво искат хората. Ако граждани искат улици или обществен транспорт, трябва да им се осигурят, ако искат WiFi – трябва да го получат. Решаването на проблемите в настоящето ще облекчи работата ни в бъдещето“, коментар Силвия Георгиева и подчерта, че това е причината НСОРБ да организира разговори за бъдещето на местното самоуправление.

В срещата участваха и представители на бизнеса, включително председателя на Управителния съвет на Българската стопанска камара Радосвет Радев, икономисти и др.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.