Велико Търново прилага съвременните световни експо-практики с Международното изложение „Културен туризъм“

От 8 до 10 октомври Велико Търново е домакин на най-голямата специализирана туристическа борса – Международното изложение „Културен туризъм“. 19-о издание на големия форум следва и прилага съвременните световни практики в организирането на туристическите борси, казаха по време на пресконференция заместник-кметът на старопрестолния град Нейко Генчев и управителят на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. 

Изложението се провежда на ново място – в експозиционните площи на Бизнес център Велико Търново, програмата е стегната, въпреки наситеността й със събития, организиран е шатъл-транспорт за участниците и за посетителите. Официален партньор е Посолството на Азербайджан в България.

В Старата столица своя туристически продукт, потенциал и култура ще покажат десет държави: България, Германия, Испания, Турция, Азербайджан, Румъния, Китай, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Акцент в изложението са и представянията на българските общини.

Многобройни събития, презентации и дегустации са подготвени за гостите на изложението.   Три са тематичните конференции в рамките на изложението: „Музеи на бъдещето. Бъдещето на музеите", „Туризмът на вълната на кинодестинациите" и „Туризмът - индустрия на гостоприемството". 
По традиция, акцент в програмата е и Националния конкурс „READ & TRAVEL” („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”). 
Официалното откриване е на 8 октомври в 19:00ч. На 9 и 10 октомври многобройните щандове ще са отворени от 9:00 до 18:30ч. 

Сред акцентите е и голямото кулинарно събитие на 9 октомври, когато в ресторанта на Бизнес Център Велико Търново ще се проведе кулинарната презентация „Вкусът на една дестинация“. Специален гост и водещ ще бъден най-известният гръцки професионален готвач - Executive Chef Стилианос Дигас, който ще представи емблематични ястия заедно с ученици от Професионалната гимназия по туризъм „д-р Васил Берон“.

Организиран е и специален транспорт за участниците и гостите на МТИ „Културен туризъм“. Шатъл автобусът ще пътува на 9 и 10 октомври по маршрут от Хотел „Янтра“ през централната градска част и бул. „България“ до Бизнес Център Велико Търново. Спирките са същите като на градския транспорт: Площад „Велчова завера“, „Халите“, МДТ „Константин Кисимов“, Съдебна палата, Европейски информационен център, „Беляковско шосе“ и BCVT.

От спирката на хотел „Янтра“ автобусът ще тръгва в 9:00ч., 10:00ч., 16:00ч. и 17:00ч., а от BCVT – в 9:30ч., 10:30ч., 16:30ч. и 18:30ч. 
МТИ „Културен туризъм“ се организира за 19-а поредна година от Община Велико Търново и Общинската агенция за туризъм „Царевград Търнов”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони