Венецуела арестува граждани на Испания, САЩ и Чехия, обвинявани ги в заговор и дестабилизация на страната

Съобщението на Венецуела вероятно ще задълбочи вече значителното напрежение на страната с Испания и САЩ

Двама испанци, трима граждани на САЩ и един чех са арестувани във Венецуела по подозрение за връзки с предполагаеми планове за дестабилизиране на южноамериканската страна, каза високопоставен представител на Венецуела, съобщава Reuters.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че "американски военен член" е бил задържан във Венецуела и, че са запознати с непотвърдени доклади за още двама американски граждани, задържани там, но отхвърли твърдението на Венецуела за участие на САЩ в какъвто и да е заговор за сваляне на властта правителство.

Съобщението на Венецуела вероятно ще задълбочи вече значителното напрежение на страната с Испания и Съединените щати след оспорваните президентски избори във Венецуела през юли.

Министърът на вътрешните работи на Венецуела Диосдадо Кабело по време на пресконференция заяви, че двама испанци са били свързани с тайните служби на Испания и са планирали убийството на кмет.

Испанските медии съобщиха, че правителството на Испания отрича това твърдение.

Кабело също така обвини трима американски граждани и един чех в участие в терористични актове, включително предполагаеми планове за убийството на Мадуро и други официални лица.

„Тези групи се стремят да заграбят богатството на страната и ние като правителство ще отговорим твърдо на всеки опит за дестабилизация“, каза Кабело. Той добави, че са иззети около 400 пушки с произход от САЩ.

Държавният департамент заяви, че САЩ не са замесени в опит за сваляне на левия президент на Венецуела Николас Мадуро.

"Всякакви твърдения за участие на САЩ в заговор за свалянето на Мадуро са категорично неверни", каза говорителят. „САЩ продължават да подкрепят демократично решение на политическата криза във Венецуела.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят