Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници

Венецуела е първата държава в съвременната история, която изгуби всичките си ледници, предаде ЮПИ.

Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела. Страната загуби още пет други през миналия век поради последиците от изменението на климата.

Няколко глациолози смятат, че ледената купчина, която е останала в националния парк Сиера Невада във Венецуела, в планинската верига на Андите, е твърде малка, за да се счита за ледник, информира БНТ.

Въпреки че няма световен стандарт за минималния размер на ледената маса, за да се счита за ледник, Геоложкият институт на САЩ приема, че 10 хектара е общоприет показател.

В началото на 20-и век Венецуела има шест ледника с обща площ 999 кв. км. Хумболт е покривал 450 хектара, но през март изследователи от Университета на Андите в Колумбия съобщиха, че той се е стопил до едва два хектара.

Проучване от 2020 г. показва, че площта на ледниците във Венецуела е намаляла с 98% между 1952 и 2019 г. Скоростта на топене на ледниците се e увеличила около 1998 г. и е достигнала своя връх от близо 17% годишно в периода 2016-2019 г.

Въпреки че според изследователите ледниците са тясно свързани с културната идентичност, тяхната бърза загуба води и до повишаване на морското равнище.

През декември венецуелското правителство се опита да спаси изчезващото ледено поле, като го покрие с термично одеяло. То е подобно на покритията, използвани в европейските страни за защита на ски пистите при по-топло време.

Учените разкритикуваха мярката, твърдейки, че с течение на времето синтетичното покритие ще се разгради и ще замърси околната среда с микропластмаса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука