Европарламентът обсъди върховенството на закона у нас (ВИДЕО)

Европейската комисия ще продължи да следи динамиката на събитията в България. Важно е да не бъде обърната посоката на напредъка. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на дебата за върховенството на закона в България в Европейския парламент в Брюксел.

Вера Йоурова подчерта, че ЕК е наясно, че в България има протести и внимателно наблюдава ситуацията в страната. „Подкрепяме правото на мирни демонстрации, те са едно от основните права и съществува във всички държави. Демонстрациите показват, че гражданите на България придават голямо значение на работещата съдебна система и върховенството на закона“, каза тя.

Еврокомисията не може да се произнесе по предлаганите реформи на Конституцията, които са инициирани от премиера Бойко Борисов. „Във всяка държава-членка конституционните реформи трябва да са обект на широк дебат в обществото, към него трябва да бъдат приобщени всички организации, които имат отношение към тези реформи“, подчерта заместник-председателят на ЕК.

Вера Йоурова заяви, че Механизмът за сътрудничество и проверка е бил от жизненоважно значение за напредъка на държавата.

„В последния доклад на ЕК се подчертава, че България трябва да продължи с реформите на съдебната система и борбата с корупцията“, заяви Йоурова.

Пред депутатите говори и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, който заяви, че България трябва да изпълни последните препоръки на Венецианската комисия, по-точно за отчетността на главния прокурор.

Председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер каза, че България е страна в преход и има дълъг път, който да извърви до Европа: „Разбирам, че има млади хора по улиците, които искат бързо да станат нещата, но те следват своя ход. Българите имат какво да вършат, но трябва да се гордеят от постигнатото. Има правителство на ЕНП, но пък президентът е ляв  - тоест има баланс на властите.

Има свобода на медиите и господин Борисов закриля това. Трябва да уважаваме резултата от изборите. Борисов ръководи проевропейско правителство, както и страната към еврозоната. България е на прав път, промените трябва да стават не чрез протести, а чрез избори“.

Илхан Кючюк от ДПС заяви, че дебатът в ЕП не е срещу българската страна и срещу българските граждани, а това за демокрацията в България.

"Тази резолюция не е нападка, а загриженост за случващото се. Както и в други страни, Унгария и Полша. Загрижени сме за техните граждани", каза Хуан Фернандо Лопез Агилар от Социалистите и демократите, докладчик на резолюцията за България. Даниел Фройнд от Алианса на Зелените призова Европейския съюз да спре финансирането на България и така "да отнеме черния хайвер на лакомите олигарси".

Дебатите преминаха при постоянни технически проблеми, като в излъчването се губеше ту звукът, ту картината. Обсъжданията няколко пъти бяха прекъсвани и това доведе до смут в изказванията на евродепутатите. За кратко обсъжданията дори бяха преустановени, докато проблемите бъдат отстранени.

Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България