Версия: Ракета свалила украинския боинг в Иран (обзор)

В Киев бе издигнат своеобразен мемориал в памет на 9-мата украинци от екипажа на разбилия се край Техеран „Боинг 737”.

Иранските власти ще предадат „черните кутии” на Киев

Зеленски призова да не се правят спекулации

Самолетът е имал техническа неизправност, твърдят експерти

Украйна разглежда няколко причини за самолетната катастрофа в Иран в сряда, която погуби всички 167 души на борда - 167 пасажери и 9-ма членове на екипажа. Сред версиите е и вероятността украинският „Боинг 737” да е бил свален от ракета.

Трагичният инцидент стана броени часове, след като Иран изстреля балистични ракети по бази в Ирак, използвани от американските сили, като отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна проучва версия, че украинският самолет, катастрофирал след излитането си от Техеран, е бил свален с ракета, изстреляна от зенитен комплекс „Тор” руско производство, заяви секретарят на съвета Олексий Данилов.

Сред другите проучвани версии са самолетът да се е сблъскал с дрон или друг летящ обект, да е имало експлозия в боинга, предизвикана от терористичен акт, както и причините за катастрофата да са технически неизправности. Последната версия се подкрепя от повечето експерти.

Ройтерс цитира източник от канадските служби за сигурност, според когото има доказателства, че един от двигателите на самолета е прегрял. Последното съвпада и с първоначалните заключения на иранските разследващи, според които летателният апарат се е опитал да извърши завой след излитане и да се върне на пистата в Техеран, докато един от двигателите му е бил обхванат от пламъци.

Според първоначални оценки на западни разузнавателни агенции боингът е имал техническа неизправност.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски апелира за въздържане от спекулативни теории. „На този етап не трябва да се правят спекулации или да се разпространяват манипулативни твърдения и конспиративни теории”, обяви Зеленски в тв обръщение по повод обявения днес траур в Украйна в памет на загиналите.

Днес Техеран обяви, че ще предаде на Киев двете „черни кутии” на боинга, които са били открити на мястото на разбиването на самолета.

Коментари

Задължително поле