Ветко и Маринела арестувани до Барселона (обзор)

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обявени за издирване в края на август 2018 г. Снимка: Булфото/архив

Зад решетките е и техният ятак Жоро Шопа - дясната ръка на Брендо

Започва процедурата по екстрадиция

Издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в испанското градче Кабрера де Мар, близо до Барселона. Двамата се криели в жилище на Георги Семерджиев - Жоро Шопа, сочен за дясната ръка на неуловимия кокаинов крал Евелин Банев-Брендо.

] Изглед от Кабрера де Мар, близо до Барселона, където бяха задържани тримата българи. Снимка от фейсбук
Изглед от Кабрера де Мар, близо до Барселона, където бяха задържани тримата българи. Снимка от фейсбук

Испанските полицаи, нахлули в имота около 8,45 ч сутринта наше време. По неофициални данни нашите спецслужби подали информация и за Арабаджиеви и за Жоро Шопа, който също бил издирван от Интерпол, но по искане на властите в Швейцария. Освен европейски заповеди за арест, в Испания били изпратени и искания за претърсване и изземване на вещи и документи.

При акцията са задържани и тримата българи, а самоличността им е била установена веднага, уточни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Все още се очакваше информация от Испания какво точно е открито при обиските и дали Ветко и Маринела са разполагали с фалшиви лични карти и паспорти.

До 5 дни българските власти трябва да изпратят всички документи за Арабаджиеви в Испания и там да стартира процедурата по екстрадиция. Тя не се отнася за Шопа, тъй като той не се издирва за престъпления у нас. Ако Ветко и Маринела се съгласят доброволно да бъдат върнати у нас, може да са тук до половин месец.

Милионерското семейство бе обявено за издирване с червена бюлетина на Интерпол, след като прокурори и полицаи влязоха в хотелите им в София, в Пловдив и по морето. По време на акцията в края на август 2018 г. бе задържан синът им Вълчо Арабаджиев, който и до момента е в ареста. Ветко (чието истинско име също е Вълчо), Маринела, синът им и техни счетоводителки са обвинени за участие в организирана престъпна група, извършвала данъчни престъпления и пране на пари.

Адвокат на младия Вълчо миналата есен стана за смях, след като заяви, че родителите на клиента му всеки момент ще се върнат в България, само чакали да намалеят опашките от турски гастарбайтери по КПП-тата.

 

Атентат през 2014 г.

Четири куршума за Жоро Шопа

] Жоро Шопа, сниман с Ветко Арабаджиев.
Жоро Шопа, сниман с Ветко Арабаджиев.

Георги Семерджиев-Жоро Шопа, ятакът на Арабаджиеви, е известен като човек на Брендо, който движи делата му, докато кокаиновият бос живее на някой топъл остров. През юни 2014 г. неизвестен и досега килър изстреля 4 куршума по него, но само един улучи Шопа в плешката. Покушението стана в района на столичния хотел „Лозенец“, а една от версиите беше, че по Шопа са стреляли хората, участвали в отвличането на дъщерята на Брендо - Лара, тъй като той се е грижел за семейството и бившата съпруга на наркотрафиканта.

Коментари

Задължително поле