„Вечен сензор“ в търбуха ще следи здравето на животните

Елведин Диздаревич представи модерното приложение на срещата си с преподаватели и студенти в АКТ.

Тестват модерна технология в Тракийския университет

Австрийското приложение скоро ще стигне до българските фермери

АКТ има стотици животни в стопанството си

Приложението на модерна система в животновъдството, разработено от австрийски специалисти, бе представено на среща в Тракийския университет в Стара Загора. Домакин на събитието бе Академичният технологичен комплекс към висшето училище.

“Комплексът ни е лидер в иновациите”, заяви ректорът проф. д-р Добри Ярков на срещата между представители на фирмата - разработчик “SMAXTEC” - Австрия, университетски преподаватели, зооинженери и студенти. Внедряването на технологията в стопанството на университета ще се наблюдава от зооинженер Станимир Стойчев, представител на фирмата, бивш възпитаник на университета и негов докторант.

Приложението е разработено за постоянно наблюдение на млечни и месодайни крави. Нарича се още “вечен сензор” в търбуха на кравата, който дава точни данни за нейното състояние. То ще бъде поставено в 25 крави от породата “Симентал” и 25 - “Холщайн”. Така ще бъде подавана непрекъсната информация: от данните за температура, количеството изпита вода до подходящите часове за заплождане, за опасностите от развитие на мастит или други проблеми с продуктивните животни.

В семинара участва Елведин Диздаревич, представител на австрийската фирма, който направи подробна презентация и даде разяснения в отговор на огромния интерес към иновацията. “След много кратко време пионерският опит на Тракийския университет ще бъде споделян с българските фермери, а студентите и преподавателите ще работят с най-новата технология, която се прилага вече в страните с развито животновъдство по целия свят”, коментира д-р Емил Димитров, директор на Академичния технологичен комплекс.

Комплексът (АКТ) е сред бижутата на университета. Той осигурява учебния процес, практическото обучение на студентите от ветеринарно-медицинския и от аграрния факултет, развива научна и производствена дейност, внедрява разработки, изпълнява проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони