Видео свиждания за родители с недоносените им бебета

Семейната стая, честване на един ден на недоносените деца, на който са дошли много майки с децата си да поздравят лекарите.

Родителите на недоносените бебета, дошли на бял свят в държавната болница на Бургас- УМБАЛ, вече могат да ги видят чрез видеовръзка по вайбър. Жестът е на персонала на Отделението по неонатология, който в този труден момент прави всичко възможно, за да осигури комфорта на родителите, разделени от децата си.

Идеята е дошла спонтанно- тъй като свижданията са забранени още от грипната епидемия, лекарите поддържат постоянна връзка с родителите по телефона. Всички могат да се обаждат в часовете за свиждания на обявените телефони, но имат и личните контакти на лекарите. Заради притесненията на майките, персоналът е решил да ги набира и да им показва децата, като телефоните се доближават и до кувьозите вътре, за да могат родителите да говорят на децата си.

Родителите са много благодарни, щастливи и спокойни, разказаха работещите в отделението пред „Труд“.- "Мъчно ни е за майките и бащите, поставяме се на тяхно място и се опитваме да им вдъхнем кураж и да им дадем възможност да видят децата си, макар и дистанционно", споделиха работещите в отделението и уточниха, че видеосвижданията не са за всички, а са само за тези бебета, които се намират в интензивния сектор, а майките им отдавна са изписани от болницата.

Видео свижданията ще продължат до момента, в който ситуацията се подобри и свижданията в болницата бъдат разрешени отново.

"Прекрасна идея на колегите от неонатологията, подкрепям ги изцяло в тяхната дейност и им благодаря, че в този тежък за всички ни момент остават професионалисти и на първо място хора", каза пред наш екип директорът на здравното заведение д-р Бойко Миразчийски.

Съвременното разбиране в неонатологията е, че бебетата трябва да бъдат заедно и близо с родителите си. Всички реномирани болници в Европа и света разбират тази нужда и осигуряват този процес - дори и бебетата с много ниско тегло, в тежко състояние, получават възможност да бъдат с родителите си в специално обособени семейни стаи. Майката се настанява с бебето в стаята, кувьозът е при нея и тя е до детето си. Тук тази възможност имат само родилките, чиито бебета са здрави - те ги получават на втория час след раждането, а родилите със секцио - на третия ден. Но докато в чужбина една акушерка обслужва две новородени, тук в България заради недостига на персонал просто не е възможно много тежките кувьози с мъничетата да бъдат в стаите с майките си.

Персоналът се опитва да компенсира това - сега с видеовръзката по вайбър, а когато свижданията са разрешени- има специалната семейна стая в Отделението по неонатология в Бургас. Тя е снабдена с всички удобства, със специален стол за кърмене и пр. В нея майките могат да прекарват до няколко часа с недоносените бебета, след което си отиват вкъщи.

Стаята е правена по австрийски модел, тъй като началничката на отделението д-р Стилияна Томова посещава всички световни и европейски научни форуми, обикаля и техните болници за да черпи опит и неслучайно Бургас бе избран и за домакин на последната конференция по неонатология.

Иначе - ражданията не са престанали, от началото на извънредното положение са родени 30 деца, като момчетата са повече - 19. Средно дневно в болницата се раждат между 3 и 7 деца.

Миналата година в УМБАЛ Бургас са родени 1809 деца - със 150 повече, отколкото предходната година, което е знак за повишаване на доверието към болницата. 20% от тези деца се раждат недоносени, а майките се насочват тук още като бременни, заради добрата неонатология.

Екипът на отделението е много инициативен и много активно работи с дарители. Инициатор е на кампанията "Дари капачка, спаси живот", която впоследствие стана национална. Благодарение само на тази кампания годишно отделението събира около 15000-20 000 лв. от рециклиране на капачки и от дарители, с които купува апаратура. Снабдено е с най-добрата и модерна апаратура в цялата област, а заради своята грижа и внимание към родителите и своята всеотдайност, получава много подкрепа от дарители.

Коментари

Задължително поле