Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Да откажеш на „Манчестър Юнайтед“

Търсят кой да прави оглед на язовирите До 15 април събират оферти за почистване на наноси от Панчарево

Видео свиждания за родители с недоносените им бебета

Семейната стая, честване на един ден на недоносените деца, на който са дошли много майки с децата си да поздравят лекарите.

Родителите на недоносените бебета, дошли на бял свят в държавната болница на Бургас- УМБАЛ, вече могат да ги видят чрез видеовръзка по вайбър. Жестът е на персонала на Отделението по неонатология, който в този труден момент прави всичко възможно, за да осигури комфорта на родителите, разделени от децата си.

Идеята е дошла спонтанно- тъй като свижданията са забранени още от грипната епидемия, лекарите поддържат постоянна връзка с родителите по телефона. Всички могат да се обаждат в часовете за свиждания на обявените телефони, но имат и личните контакти на лекарите. Заради притесненията на майките, персоналът е решил да ги набира и да им показва децата, като телефоните се доближават и до кувьозите вътре, за да могат родителите да говорят на децата си.

Родителите са много благодарни, щастливи и спокойни, разказаха работещите в отделението пред „Труд“.- „Мъчно ни е за майките и бащите, поставяме се на тяхно място и се опитваме да им вдъхнем кураж и да им дадем възможност да видят децата си, макар и дистанционно“, споделиха работещите в отделението и уточниха, че видеосвижданията не са за всички, а са само за тези бебета, които се намират в интензивния сектор, а майките им отдавна са изписани от болницата.

Видео свижданията ще продължат до момента, в който ситуацията се подобри и свижданията в болницата бъдат разрешени отново.

„Прекрасна идея на колегите от неонатологията, подкрепям ги изцяло в тяхната дейност и им благодаря, че в този тежък за всички ни момент остават професионалисти и на първо място хора“, каза пред наш екип директорът на здравното заведение д-р Бойко Миразчийски.

Съвременното разбиране в неонатологията е, че бебетата трябва да бъдат заедно и близо с родителите си. Всички реномирани болници в Европа и света разбират тази нужда и осигуряват този процес – дори и бебетата с много ниско тегло, в тежко състояние, получават възможност да бъдат с родителите си в специално обособени семейни стаи. Майката се настанява с бебето в стаята, кувьозът е при нея и тя е до детето си. Тук тази възможност имат само родилките, чиито бебета са здрави – те ги получават на втория час след раждането, а родилите със секцио – на третия ден. Но докато в чужбина една акушерка обслужва две новородени, тук в България заради недостига на персонал просто не е възможно много тежките кувьози с мъничетата да бъдат в стаите с майките си.

Персоналът се опитва да компенсира това – сега с видеовръзката по вайбър, а когато свижданията са разрешени- има специалната семейна стая в Отделението по неонатология в Бургас. Тя е снабдена с всички удобства, със специален стол за кърмене и пр. В нея майките могат да прекарват до няколко часа с недоносените бебета, след което си отиват вкъщи.

Д-р Томова с недоносено бебче.

Стаята е правена по австрийски модел, тъй като началничката на отделението д-р Стилияна Томова посещава всички световни и европейски научни форуми, обикаля и техните болници за да черпи опит и неслучайно Бургас бе избран и за домакин на последната конференция по неонатология.

Иначе – ражданията не са престанали, от началото на извънредното положение са родени 30 деца, като момчетата са повече – 19. Средно дневно в болницата се раждат между 3 и 7 деца.

Миналата година в УМБАЛ Бургас са родени 1809 деца – със 150 повече, отколкото предходната година, което е знак за повишаване на доверието към болницата. 20% от тези деца се раждат недоносени, а майките се насочват тук още като бременни, заради добрата неонатология.

Екипът на отделението е много инициативен и много активно работи с дарители. Инициатор е на кампанията „Дари капачка, спаси живот“, която впоследствие стана национална. Благодарение само на тази кампания годишно отделението събира около 15000-20 000 лв. от рециклиране на капачки и от дарители, с които купува апаратура. Снабдено е с най-добрата и модерна апаратура в цялата област, а заради своята грижа и внимание към родителите и своята всеотдайност, получава много подкрепа от дарители.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.