Вижте бронирания джип с български „бомбджамер“, който пази от атентати властта в Египет

Брониран джип със заглушители за бомби, изработени от българската фирма „Синтис“ за охрана на египетското правителство, беше на ВИП-а на летището в Кайро за посрещането на премиера Бойко Борисов.

Както "Труд" писа през 2011 г., джипът е произведен в САЩ по спецзаявка на египетското министерство на отбраната и оттам директно е докаран у нас, за да му сложат системи срещу бомби.

Превозното средство е оборудвано със спецустройство “бомбджамер”, което забива всички комуникации и неутрализира бомби и мини, задействани от разстояние.

Джипът е марка “Шевролет Силверадо” и е най-голям в света. Габаритите му са по-големи и от на военен джип “Хамър”. Шевролетът е брониран, тежи близо 4 т. Оборудван е с три двигателя - два от тях произвеждат ток за “бомбджамер”-а, тъй като системата консумира много ел. енергия. Напълно оборудван струва над 1 млн. евро.

Българските специалисти са работили по него три месеца у нас и са го тествали. Когато се е движел по магистрала “Тракия” и са включвали “бомбджамер”-а, са блокирали комуникациите едновременно в три града - напълно в Пловдив и частично в Пазарджик и Кърджали.

От друга българска фирма в сферата - "Самел-90", съобщиха за "Труд", че изделията, които охраняват от терористични атаки с импровизирани взривни устройства египетския президент, всички министри и всички чуждестранни делегации, които посещават Египет, се произвеждат и доставят от тях, за което имат сключен конфиденциален договор с египетските власти. До сключването на договора се стигнало, след като "Самел-90" спечелила международен търг в който са участвали 15 фирми от цял свят.

Коментари

Задължително поле