На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Вижте за какво МВР ще похарчи 160-те милиона евро от Европа за границите

Заместник-министърът на вътрешните работи и заместник-директорите на главните дирекции „Гранична полиция” и „Национална полиция” предоставиха информация за обществените поръчки, които МВР ще обяви във връзка с охрана на границата
„Следващата седмица Министерството на вътрешните работи ще обяви поредица от обществени поръчки, свързани с финансирането от 160 милиона евро, които България получи за справяне с миграционния натиск и охрана на границата”.

Това оповести на пресконференция във вътрешното ведомство заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Той подчерта изключително кратките срокове за реализация на проектите и поясни, че всички предприемани действия са съгласувани. Отговорното поведение е да не спираме работа в името на националния интерес. И няколко седмици са от значение, затова продължаваме процеса, поемаме и отговорността, обявявайки тези поръчки, бе категоричен Гунев.

Той обясни, че от момента на получаване на финансирането през месец октомври м.г. експертите са положили значителни усилия по изготвяне на техническите спецификации с оглед обявяването на сложните проекти. До няколко дни ще бъде подписано и грантовото споразумение за близо 90 млн. лева допълнително финансиране, обявено от Европейската комисия в края на м.г.

Заместник-министърът на вътрешните работи представи част от съществените инвестиции, които предстои да бъдат направени:
– развитие на системата ТЕТРА на МВР – основен начин за комуникация по границите на България, където няма покритие /за над 29 млн. евро/;
– развитие на Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в участъците, в които към момента такава не е изградена /няколко компонента, първият от които на стойност за около 18 млн. евро/;
– закупуване на IT оборудване и развитие на Националната шенгенска информационна система за над 20 млн. евро;
– закупуване на високопроходими автомобили за всички ОДМВР по външните граници и за ГД „Гранична полиция” – над 400 автомобила /за повече от 31 млн. евро/;
– закупуване на 500 контейнера за ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, които могат да бъдат използвани за настаняване на мигранти в случай на криза /малко над 5 млн. евро/.
Част от поръчките са пуснати за предварителен контрол към Агенцията за обществени поръчки.
Зам.-министър Гунев подчерта, че с европейски средства ще бъдат осигурени едногодишни заплати за сътрудници по охрана на границата, облеклото и всяко оборудване, необходимо за изпълнение на служебните задължения за охрана. Ще бъдат възстановени и ежедневните разходи по командироване на служители на МВР и на армията, поддръжка на автомобили, гориво, подобряване на възможностите за въздушно наблюдение.

В този контекст заместник-директорът на ГД „Гранична полиция” старши комисар Стоян Иванов информира, че следващата седмица главната дирекция ще обяви конкурси за над 600 служители – сътрудниците по охрана. Те ще бъдат назначени по допълнително щатно разписание в рамките на около месец и ще работят изцяло по охрана на външните ни граници – с Турция, със Сърбия и отчасти морска граница. Правомощията им ще са като на гранични полицаи и, след подготовка в рамките на две седмици, ще изпълняват съвместни задачи заедно с тях.

Средствата в направлението за развитие на Националната шенгенска информационна система ще бъдат насочени към обновяване на компютърната техника в МВР и закупуване на нов софтуеър, свързан с лицензионната политика на софтуеърите, които биват използвани в министерството – разясни директорът на Дирекция „Комуникационни и информационни системи” Младен Петров. В този смисъл заместник-министър Гунев прецизира, че тази година, във връзка с промени в Шенгенския кодекс, ще бъде въведен систематичен, 100-процентов, контрол при излизане на европейски гражданин през външна граница на ЕС – мярка, приета по отношение контрола върху движението на чуждестранни бойци.

„Това ще натовари системите, а забавянето в работата на служителите намалява възможността за адекватна преценка на риска. Обновяването на системите е и мярка срещу нелегалната миграция”, обясни Гунев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Демек парите ще идат за засичане и регистрация на вече влезлите у нас иигранти…. Та да може герания да ни ги върне успешно….

  2. Състоянието на сградния фонд на гранична служба е в окаяно състояние , контролните пунктове изтърбушени и ограбени, оборудването също / нямат достатъчно патрони / а за облекло, обувки и зимно защитно облекло да не говорим. С една гола радиостанция , джипка без бензин и празен патлак – граница не се пази. Не ни трябва трътляците от София да наблюдават по камерите как туземците газят нашата държава. Не може да не са останали малко противопехотни мини още от някое МНЗ. Не се чешете дето не ви сърби щото ще има тояга и за вас.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.