Възрастен мъж загина при пожар в дома си в Русе

Най-страхотните двойки от медицинските драми

Дейзи Ланг – нежната лейди на бокса Трикратната световна шампионка днес е звезда в Холивуд и вдъхновява хората

Подписваме споразумение за сътрудничество с Индонезия

Националният съвет на БСП утвърди 120 кандидатури за кметове

Домусчиев отваря нов завод в Пещера Инвестицията е за 300 млн. лв., осигурява 200 работни места

Рибарите: Страшен сулган, 20 дни не можем да влезем в морето Чака се във вторник вълните да утихнат и да дойде "часът на истината" за паламуда

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева за катастрофата с Караянчева: Експертизите ще изяснят механизма на произшествието

Жилищата за 1 евро в Италия – (не)изгодна оферта

Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия

Пожар край столичния квартал „Горубляне“ Запалили са се сухи треви и храсти

Над 160 огнеборци гасят пожар край Атина

Димитър Илиев: Целта ни е всеки мач да пълним „Лаута“

За какво мисли отсечената глава

Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

Вижте за какво МВР ще похарчи 160-те милиона евро от Европа за границите

Заместник-министърът на вътрешните работи и заместник-директорите на главните дирекции „Гранична полиция” и „Национална полиция” предоставиха информация за обществените поръчки, които МВР ще обяви във връзка с охрана на границата
„Следващата седмица Министерството на вътрешните работи ще обяви поредица от обществени поръчки, свързани с финансирането от 160 милиона евро, които България получи за справяне с миграционния натиск и охрана на границата”.

Това оповести на пресконференция във вътрешното ведомство заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Той подчерта изключително кратките срокове за реализация на проектите и поясни, че всички предприемани действия са съгласувани. Отговорното поведение е да не спираме работа в името на националния интерес. И няколко седмици са от значение, затова продължаваме процеса, поемаме и отговорността, обявявайки тези поръчки, бе категоричен Гунев.

Той обясни, че от момента на получаване на финансирането през месец октомври м.г. експертите са положили значителни усилия по изготвяне на техническите спецификации с оглед обявяването на сложните проекти. До няколко дни ще бъде подписано и грантовото споразумение за близо 90 млн. лева допълнително финансиране, обявено от Европейската комисия в края на м.г.

Заместник-министърът на вътрешните работи представи част от съществените инвестиции, които предстои да бъдат направени:
– развитие на системата ТЕТРА на МВР – основен начин за комуникация по границите на България, където няма покритие /за над 29 млн. евро/;
– развитие на Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в участъците, в които към момента такава не е изградена /няколко компонента, първият от които на стойност за около 18 млн. евро/;
– закупуване на IT оборудване и развитие на Националната шенгенска информационна система за над 20 млн. евро;
– закупуване на високопроходими автомобили за всички ОДМВР по външните граници и за ГД „Гранична полиция” – над 400 автомобила /за повече от 31 млн. евро/;
– закупуване на 500 контейнера за ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, които могат да бъдат използвани за настаняване на мигранти в случай на криза /малко над 5 млн. евро/.
Част от поръчките са пуснати за предварителен контрол към Агенцията за обществени поръчки.
Зам.-министър Гунев подчерта, че с европейски средства ще бъдат осигурени едногодишни заплати за сътрудници по охрана на границата, облеклото и всяко оборудване, необходимо за изпълнение на служебните задължения за охрана. Ще бъдат възстановени и ежедневните разходи по командироване на служители на МВР и на армията, поддръжка на автомобили, гориво, подобряване на възможностите за въздушно наблюдение.

В този контекст заместник-директорът на ГД „Гранична полиция” старши комисар Стоян Иванов информира, че следващата седмица главната дирекция ще обяви конкурси за над 600 служители – сътрудниците по охрана. Те ще бъдат назначени по допълнително щатно разписание в рамките на около месец и ще работят изцяло по охрана на външните ни граници – с Турция, със Сърбия и отчасти морска граница. Правомощията им ще са като на гранични полицаи и, след подготовка в рамките на две седмици, ще изпълняват съвместни задачи заедно с тях.

Средствата в направлението за развитие на Националната шенгенска информационна система ще бъдат насочени към обновяване на компютърната техника в МВР и закупуване на нов софтуеър, свързан с лицензионната политика на софтуеърите, които биват използвани в министерството – разясни директорът на Дирекция „Комуникационни и информационни системи” Младен Петров. В този смисъл заместник-министър Гунев прецизира, че тази година, във връзка с промени в Шенгенския кодекс, ще бъде въведен систематичен, 100-процентов, контрол при излизане на европейски гражданин през външна граница на ЕС – мярка, приета по отношение контрола върху движението на чуждестранни бойци.

„Това ще натовари системите, а забавянето в работата на служителите намалява възможността за адекватна преценка на риска. Обновяването на системите е и мярка срещу нелегалната миграция”, обясни Гунев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Демек парите ще идат за засичане и регистрация на вече влезлите у нас иигранти…. Та да може герания да ни ги върне успешно….

  2. Състоянието на сградния фонд на гранична служба е в окаяно състояние , контролните пунктове изтърбушени и ограбени, оборудването също / нямат достатъчно патрони / а за облекло, обувки и зимно защитно облекло да не говорим. С една гола радиостанция , джипка без бензин и празен патлак – граница не се пази. Не ни трябва трътляците от София да наблюдават по камерите как туземците газят нашата държава. Не може да не са останали малко противопехотни мини още от някое МНЗ. Не се чешете дето не ви сърби щото ще има тояга и за вас.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.