Вижте кое българско длъжностно лице оповестиха САЩ "за участие в сериозна корупция"

Посолството на САЩ в София

Съдия Андон Миталов разреши на председателя на "Русофили" Николай Малинов да отиде в Кремъл, за да получи орден от президента Путин

Посолството на САЩ в България публикува изявление на държавния секретар Майкъл Р. Помпео:

Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

Днешното оповестяване беше анонсирано вчера от посланик Херо Мустафа в интервю за Нова телевизия.

Припомняме, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов разреши на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия, където беше отличен от руския президент Владимир Путин с орден „Дружба“ на церемония в Кремъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България