На 31 март 2020 да почерпят

Рибите да обърнат внимание на близките си, а Овните да избягват пътувания – Дневният хороскоп на Алена

Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Вижте кой влиза в новия „стратегически съвет“ на Румен Радев Съветниците бяха представени от президентството с биографии, изчистени от партийните им връзки

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Държавният глава Румен Радев създава със свой указ Стратегически съвет към президента на Републиката, съобщиха от „Дондуков“ 2. Намерението за създаване на такъв съвет беше обявено по време на отчета на президента за втората годишнина от мандата му.

Стратегическият съвет е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на Република България и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.

Председател на Стратегическия съвет при президента е началникът на кабинета на държавния глава, Иво Христов.

Иво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Завършва средното си образование в „Athénée Royale“ в Брюксел през 1988 г., а висшето си юридическо образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Преводач на множество романи на Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Андре Жид, Филип Джиан, Тонино Бенакиста.

Работил е като журналист в RFI-България, НТВ, БНТ и сп. „Europe Magazine“, издавано в Париж (2000-2001 г.).

Автор на политическата биография на Франсоа Митеран, издадена на български език през 2000 г.

Автор на блога leroisalomon.blog.bg

Публикувал е в списание „L’Europeo“, вестник „Сега“ и списание „Тема“, кореспондент на сайта Courrier des Balkans за България.

Създател на сдружение „Солидарна България“.

Редактор и коментатор в списанието за политически анализи „A-specto“ (2014-2016).

Публикувал е статии посветени на киното, литературата и фотографията. Автор на две фотографски изложби.

Владее френски, английски, руски и испански език.

Назначен e за началник на кабинета на държавния глава с указ на президента №45 от 23 януари 2017 г.

Кредо: „Успехът е на острието на шпагата.“ (Шарл де Гол)

Заместник-председател на Съвета е Невин Фети, съветник на президента по правни въпроси.

Невин Фети е родена на 2 април 1977 г. в гр. Варна, където завършва езикова гимназия с изучаване на френски език. През 2001 г. придобива магистърска степен по право от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, от 2005 г. има магистърска степен по защита на националната сигурност от Академията на Министерството на вътрешните работи. Защитава дисертационен труд и придобива образователно-научна степен „доктор” по въпросите на сключването и изпълнението на договори с достъп до класифицирана информация.

През 2002 г. е съдебен кандидат в Софийския градски съд. Била е адвокат в Софийската адвокатска колегия /2002-2003/, работила е в Държавната комисия по сигурност на информацията /2003-2004/, заемала е последователно длъжностите асистент, старши асистент и главен асистент в Академията на Министерството на вътрешните работи /2004-2012/. В периода 2007-2011 е секретар на Президента на Република България по юридически въпроси. Хоноруван преподавател по дисциплината “Гражданско право – обща част” в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Дългогодишен преподавател в Националния институт на правосъдието по въпросите на защитата на класифицираната информация. Автор е на множество статии.

(Издигната от ДПС за член на комисията по досиетата през 2007 г., бел. ред.)

Владее турски, френски, руски и английски език.

Кредо: „Законът, който живее вътре в нас, се нарича съвест.“ (Кант)

Членове на съвета са:

Александър Маринов е роден на 12 май 1957 г. в София. През 1982 г. завършва социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 1987 г. защитава дисертационен труд за ролевите конфликти на личностно равнище и придобива образователна и научна степен доктор по научна специалност „Социология”.

Започва трудовата си дейност през 1983 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 1991 до 1997 г. е народен представител в 36-то и 37-то Народно събрание.

От 2005 г. е доцент, а от 2016 г. – професор в катедра „Публична администрация” на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, от 2009 г. – доцент, от 2017 г. – професор в катедра „Политически науки” на Пловдивския университет „П. Хилендарски”. От 2008 до 2014 г. е член на Постоянната комисия по социални и правни науки и национална сигурност към Агенцията за акредитация.

Автор на четири авторски монографии, 4 колективни монографии и над 70 студии и статии. Член на редакционни съвети на четири научни периодични издания.

Научен ръководител на шест успешно защитили докторанти и над 70 дипломанти.

От 2002 г. и досега развива активна журналистическа и публицистична дейност в електронни и печатни медии.

(Бивш член на ВС на БСП, депутат от БСП в 36-ото и 37-ото НС, кандидат за евродепутат от Българска социалдемокрация през 2009 г., бел. ред.)

Владее руски, английски и френски език.

Майстор на спорта по хокей на лед, състезател на хокейните клубове на „Левски” (1972-1978 г.), и „Академик” (1979-1983 г.) и на националния отбор на България (1976-1980 г.).

Кредо: „Красивите думи не са истински, истинските думи не са красиви.“ (Конфуций)

Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London. В момента докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темите парична и фискална политика. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България. Два пъти избран за стипендиант на Българската Народна Банка (2015, 2019). През 2018 също избран за стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. Член на Инициативата за млади изследователи на Института за Ново икономическо мислене (Institute for New Economic Thinking).

Кредо: „Тестът за нашия прогрес не е в това дали прибавяме повече към богатството на тези, които имат много, а в това дали осигуряваме достатъчно за тези, които имат твърде малко.” (Франклин Делано Рузвелт)

Владимир Шейтанов е дипломат от кариерата, специализирал в Харвардския институт по международно развитие, Вашингтонския институт по международно право, Световната търговска организация – Женева, работил с УНКТАД, ИКАО, Комитета за космоса на ООН; единствения чуждестранен адвокат пред Народния съд на полк. Муамар Кадафи, допуснат до защита на 5-те български медицински сестри в Либия по СПИН процеса в Либия през 2000-2002.

Кредо: Територия на духа.

Гергана Пирозова е театровед и театрален критик. Двигател на каузите за съхраняването на българските театри и опазването на Борисовата градина. Кредо: Всяка унищожена културна институция е загубена битка за бъдещето на България!

Еленко Божков е роден на 3 юли 1953 г. в гр. Кюстендил. Завършва Техническия Университет в София със специалност Електроинженер – Автоматизация на енергийните системи” през 1977 г.

В периода 1977-1980 г. работи като инженер наладчик в „Пусково Наладъчно Управление” към ДСО „Монтажи”, а от 1981 до 1989 г. е научен сътрудник и ръководител на секция в НИТИ „Техенерго”

В периода 1990 – 1991 г. е народен представител в 7-ото ВНС и заместник председател на Комисията по енергетика.

От 1993 до 1996 г. е член на Съвета на Директорите на НЕК, а в периода 1995 – 1997 г. е Главен секретар на Министерство на енергетиката.

В периода 2002 – 2003 г. е Изпълнителен Директор на Енергопроект, а от 2003 до 2006 г. е ръководител на проект „Рехабилитация на блокове 1-4 в ТЕЦ Марица- Изток 3” към „Енергоремонт – Гълъбово”.

Член е на Надзорния Съвет на „Енел – Марица Изток 3” за периода 2006 – 2010 г.

От 2001 – 2013 г. и от 2015 г.– досега е управител на „Пирин Ват” ООД. В периода 2013 – 2014 е член на ДКЕВР.

(Депутат във Великото народното събрание от СДС. Подкрепян за комисията за енергийно и водно регулиране от БСП, бел. ред.)

Женен и има син и дъщеря и внуци.

Кредо: С енергия, идеи и опит за Родината!

Жасмина Мирчева е лекар, доктор на науките на БАН, гост – изследовател и преподавател във Франция и Германия. Два пъти директор на Агенцията за лекарства, извършила съществени реформи за преструктуриране на фармацевтичния сектор у нас. Има 7-годишен опит като Директор за Източна Европа към Европейското представителство на производителите на безрецептурни лекарства в Брюксел. Работила е за Световна банка като експерт по лекарствена политика. Била е съветник към българския Икономически и социален съвет. Номинирана е 3 пъти за шеф на кабинета в здравното и социално министерства. Носител е на диплом за европейски политики от Националното училище по администрация на Франция. Владее свободно френски, немски, английски и руски езици.

(Кандидат за евродепутат от БСП през 2007 г., бел. ред.)

Кредо: „Да правя добро навсякъде, по всяко време и на всеки, на когото мога, докато мога…“ (по Джон Уесли)

Живко Георгиев е роден на 25 февруари 1955 г. Магистър по социология, преподавател в бакалавърски и магистърски програми на специалностите ‘Социология’ и ‘Политология’ в СУ ‘Климент Охридски’ в направленията ‘Методология на емпиричните социологически изследвания’, ‘Маркетингови изследвания’, ‘Политически и социален маркетинг’.

От 1992 г. до 2001 г. е изследователски директор на ББСС Галъп Интернешънъл, а от 2001 г. собственик и управител на Джи Кънсалтинг – компания, специализирана в изследователска и консултантска дейност (социологически проучвания по поръчка на БСП, бел. ред.).

С богат професионален опит в ръководството и реализизацията на изследователски проекти за множество компании, Световната банка, UNDP, USAID, министерства, държавни агенции, общини, неправителствени организации, политически партии.

През различни периоди е бил председател или член на управителния съвет на неправителствени организации като Фондация ‘Развитие на гражданското общество’, Институт за социална интеграция, Граждански институт, Институт ‘Иван Хаджийски’ и др.

Кредо: „Песимизъм на разума, оптимизъм на волята.“ (Антонио Грамши).

Калоян Методиев е роден на 24 април 1976 година в София. Завършва 133 СОУ „Ал. Пушкин” с хуманитарен профил и руски език (1994). През 2001 се дипломира като магистър по политически науки със специализация „Външна политика и национална сигурност“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по политически науки от СУ (2011). Преподавал е различни политически дисциплини в СУ “Св. Климент Охридски“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“. Негови научни публикации са издавани на английски, сръбски, хърватски и албански език. Автор е на две монографии – „Поколения и възраст в политиката. Българският преход“ и „Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“. От 2015 година е политолог и главен анализатор на Института за стратегии и анализи (ИСА). Владее английски, руски, сръбски и хърватски език.

(Бивш председател на младежкия СДС, бел. ред.)

Кредо: „Действам!“

Петър Воденски е роден в София на 15 януари 1951 година. Завършил е Английската гимназия в София (1970), а след военната си служба (1970-1972) завършва МГИМО (1977).

Работил в МВнР (1978-2015), във всички кариерни дипломатически рангове от аташе до посланик, бил е началник на политическия кабинет на министъра при Станислав Даскалов (1993-1994) и при Соломон Паси (2004-2005), както и директор на различни дирекции в Министерството.

Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Кипър (2005-2009), в Република Молдова (1995-2001), в Република Турция (1991-92), Генерален консул на Република България в Истанбул (1990).

Удостоен със златен почетен знак на Министерството на външните работи (2005 и 2013) и златен почетен знак „За вярна служба под знамената“ (2001) на Министерството на отбраната.

Автор на книгата „А иначе дипломацията е сериозен занаят“ (2013).

Владее английски, турски, руски и френски.

Женен, с три деца.

Кредо: Дипломацията – дори да е в някои случаи недотам добра – е за предпочитане пред „добрата война“.

Румен Гълъбинов е роден през 1966 г. в град Бургас. Завършва УНСС като магистър по Икономика. Има следдипломни квалификации от Университета на Джорджтаун, Вашингтон, САЩ (Банков рисков мениджмънт), Университет Сeйнт Джон, Колеж по застрахователен и рисков мениджмънт, Ню Йорк, Университета Екситър, Великобритания (Банки и финанси).

Специализирал е банков и застрахователен мениджмънт в Германия и Англия.

Председател на Агенцията за застрахователен надзор, след което е зам.-председател на Комисията по финансов надзор.

Работил е в управителните съвети на международни финансови компании от Холандия, Австрия и САЩ.

Автор е на три книги и поредица от статии в националната и международна преса в областта на банките, застраховането и финансите.

(Кандидат за президент през 2016 г., издигнат от инициативен комитет, бел. ред.)

Владее английски език и руски език.

Кредо: Демографията в България е основен фактор за икономиката.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. спомням си определенитето на иречек за интелигенцията ни – екскременти….и се сещам за скачащите кат говеда по жълтите павета възпитаници на су да назначат партиеца от село желю желев за президент… на гърба на България.

  1. Ха-ха-ха-ха-ха-ха! Да се чуди човек да плаче ли да се смее ли! 90% от тия са обикновенни медийни лайкучки, които за 5 пари не са свършили, а останалите нямат никакъв опит в реалната политика и реалната икономика! Но целта не е да свършаткаквато и да е работа, а след два-три месеца току пред изборите да изкара едни стотина листа, повтарящи „Визията на Нинова“ и да кажат „Управлавящите не ги бива! Сменете ги!“, ако не сварят за Европейските, то 100% ще го кажат за местните избори………… Ама ако си мисли Фатмака че има много време, много се лъже! Курнелия го трае само защото играе за нея, но когато се окопити, следващия за бой е Радеф! Тя вече набра опит, като изтрепа, като мухи мъжете в БСП и вече не може да спре! Тая партия е най-феминистката партия, като мъжете социалисти скоро ще ги кастрират по площадите за радост на народа! Нинова, Йончева, Йотова, Лечева, Манолова и още няколко други кокошки изкълваха до смърт мъжката част от партията и апетита им вече е огромен! Радеф да му мисли, скоро и на Дондуков -2 ще хвърчат перата на гаргите! Да не стане като Орфей и Вакханките!?! Ха-ха-ха-ха-ха-ха!

 2. Във фейсбуук има една страница – Радев leaks
  Там още преди месеци изкараха този Румен Гълъбинов, който е близък до Алексей Петров.
  Има и разкрития с документи как Румен Радев се опитва да създаде собствена партия, както и каква е програмата й.
  Даже се заканват да управляват десетилетие…

 3. Да, добър екип. Не мисля, че е нужен на президента и вероятно дублира дейността си с президентската администрация. Изниква въпросът как ще работят без да имат достъп до секратните документи или как ще получат такъв достъп или…. дали това е гръбнакът на бъдеща партия и защо не на бъдещо правителство. Умно решение; защо да се губи време и да се чака да свърши мандата!? Разбира се, може да бъде и поредният епизот от безкрайния български сапунен политически сериал.

 4. Браво Румка, много добър подбор на отлични кадри!Все хора от червено турската мъгла,начело с партизанското внуче Иво Христов,най-кадърното момче в цяла България…Та тия смешници щели да оправят държавата и да спрат корупцията…Егати съвета!

 5. Г-н Президент, спомнете си притчата за избиването на старите хора, само един син е скрил баща си, който по късно е спасил народа от глад, посочвайки да разровят мравоняците, където намерили семе за посев. Тези хора знаят ли как живея аз, никой от тях не посочва че знае български, а аз съм БЪЛГАРИН и не живея в президенството… За моя радост! Моите дипломи нямат значение, защото не ме познавате лично ли? Съветник, който не гладува, е слуга! Такива ли искате да Ви съветват? Съжалявам Ви, а се надявах… да сте с тези, които са беззащитни…

 6. мамка му и пасмина, ако ще и всички олимпийски богове да бе избрал президента пак щяха да го оплюват гнидите български.

  1. Не богохулствай… подкрепих с факти определението си за антуража на слабоумния евроатлантик.

 7. мамка му и пасмина, ако ще и всички олимпийски богове да бе избрал президента пак щяха да го оплюват гнидите български.

 8. Все комунета на софрата…….АМАН БЕ ……

 9. Опасни эа герб и тиквето
  интелегенти, обраэовани

  от кои всяка мутра се страхува
  эащо энае, че нищо не струва

  УРААА

  / Поради страх и комплекси , така…
  Тодор Живков, Иван Башев утепа/

  УРААА

  УРААА

 10. Опасни эа герб и тиквето
  интелегенти, обраэовани

  от кои всяка мутра се страхува,
  эащо энае, че нищо не струва

  УРААА

  / Поради страх и комплекси , така…
  Тодор Живков, Иван Башев утепа/

  УРААА

 11. Има 1-2 способни да са стратегически съветници, другото е талаш и талашит. Ами Радев не познава много други извън летището и гарнизона. Да цитирам товарищ Ленин: „Интелигенция – ето говно“

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.