Във ФИС доволни от пистата и времето в Банско

Близо 350 000 зрители гледаха първия епизод на „Денят на бащата“

След ареста на банкерката в Нова Загора: Земеделец се оплака, че са му били откраднати 200 000 лева

Станимира за трети път с купа „Странджа“

„Доверие“ купи банка в Молдова

Вижте пачките от фалшиви телкови решения във Варна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Лавров: Целта на САЩ е да разцепят Сирия и да създадат псевдодържава

„Лудогорец“ с гаф и срещу „Ботев“ (Пд)

Стотици се поклониха пред Апостола в Шумен

12 големи компании искат да строят 10,4 км от „Струма“ Поръчката е за част от новия магистрален път в посока София през Кресненското дефиле

Надраскаха със свастики еврейски гробища във Франция

„Левски“ на дълг от лиценза

Отборът на „Левски“ почете паметта на Апостола (СНИМКИ)

5 грешки при грима, които състаряват лицето

Бетонен къс премаза кола в София (СНИМКИ)

Президентът Радев: Българската демокрация ускорено губи позиции Бутафорният конкурс за изтребителя извади на международната сцена порочния стълб на управление на България, заяви той

Държавният глава създава Съвет за стратегическо развитие на страната

Днес отчитаме втората година от работата си. Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Това заяви държавният глава Румен Радев на брифинг по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

По думите му президентската институция често е била последната преграда пред лобистко законодателство.

Докато порочната комисия за изтребители в НС от 2017 блокира модернизацията за дълъг период, то последните решения на управляващите окончателно я опорочиха, заяви президентът.

„Нальотът остава опасно нисък и рискът от авиационни инциденти ще расте. Трите проекта за видовете въоръжени сили не могат да решат дълбоките проблеми на българската армия, които искат всеобхватен подход“, добави той.

Държавният глава отчете, че е наложил вето на 7 закона. „Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно законодателство. С всяко едно от тях отстоявах конституционно признати ценности за защита правата на гражданите и ефективно правораздаване. НС се съобрази само с едно от тях – за приватизацията и следпрватизационния контрол. Пет пъти сезирах КС, като в два от случаите НС само отмени тихомълком атакуваните от мен текстове“, каза Радев.

След провала на големите енергийни проекти, модернизацията на въоръжените сили затвърди впечатлението, че България губи суверенитет. Бутафорният конкурс за изтребителя извади на международната сцена порочния стълб на управление на България. Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Еврозоната? Въпрос на доверие, коментира още Радев. Декларациите на някои политици, че отстояват евроатлантическите ценности, са най-сигурният начин българите да бъдат отдалечени от тези ценности, добави той.

Лобисткото законодателство задушава все повече конкуренцията, инициативата и прогреса, каза Румен Радев. Мантрата за стабилност и икономически растеж, който между другото е най-ниския в Централна и Източна Европа, не може да задуши демографската криза и отлива на инвестиции, предупреди държавният глава.

За съжаление, българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта, заяви Радев. Доверието в парламента е на изключително ниско ниво. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателството безцеремонно замества обществения интерес, продължи той.

„Липсва отчетност и отговорност в управленските решения и това се увеличи като обхват. След като обществото не реагира на 500 млн. лв. за язовири без обсъждане и обществени поръчки, защо да не се дадат по същия начин 1,3 млрд. за магистрали.

Последната година беше похарчен изкуствено формиран излишък без критерии и прозрачност. След като стана практика НС да прегласува своите решения по разпореждане на Министерски съвет, защо да не се прегласува и финансовата рамка и да платим много повече за изтребителя? След като може еднолично да се изхвърлят фирми от обществени поръчки, защо така еднолично да не може да се избере и изтребителя?

Ние изхвърляме европейските участници от проекта за нов боен самолет и правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически“, заяви Радев и посочи, че това засилва усещането за корупция, лични интереси и зависимости.

Президентът каза, че през 2018 г. е задълбочил диалога с всички балкански лидери. Той открои Дунавската стратегия като инструмент, който може да бъде използван за съживяването на икономиката в Северна България.

Българското общество очаква правителството да материализира огромния потенциал в отношенията ни с Русия, каза още Радев.

Държавният глава обяви, че формира Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. По думите му, той ще трябва да формира и предложи решения за преодоляване на институционалния блокаж и идейния застой в страната. Съставът му ще бъде обявен с президентски указ до няколко дни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. А НА ДОКАЗАНО ЛОБИСТКИЯ ЗАКОН ЗА ГОРИВАТА ЗАЩО ГОСПОДИН ГЕНЕРАЛ НЕ НАЛОЖИХТЕ ВЕТО??? ЗАЩОТО ВАЛЮ ВИ Е УБЕДИЛ ЧЕ ЩЕ ВЛИЗАТ ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ ,ИЛИ ЗАЩОТО НЕ Е ЛОБИСТКИ НА ОЛИГАРСИТЕ И МУТРАТА БОКУ??? СТАВА ДУМА ЗА ЗАКОНА ВЪВ ТОЗИ МУ ВИД–СЪС ИЗИСКВАНИЯТА НЕПОСИЛНИ ЗА ДРЕБНИЯ И СРЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС !!!

 2. Всички от БСП всеки ден рапространяват омраза, лъжи и простотия по поръчка от Москва. Ал Бънди и Йотовица не са изключение.

  1. Ц. Казва истината, която е неудобна за евроатлантическите отрепки.

   1. Много си тъп, бе трол. Радев сам се обяви за „евроатлантик“ и натовски льотчик. И той ли е „отрепка“. Ба си какъв си тъпниновтрол

    1. Да. Във всички постове съм писал, че трябва да си сла6оумен за да споделяш евроатлантическите ценности, шизи…

 3. Този не може ли веднъж да каже 2 приказки без да чете като първолак? Заучени фрази, много изкуствен човек..

  1. Прав си. Евроатлантик е човекът, завършил е в щатите… прилича си с цветанов – там такива ги подбират да защитават ценностите.

   1. Радев прилича на Цветанов колкото Зоран Заев на Георге Иванов. Търси място за гроб.

    1. Сите евроатлантици си прилимате по липсата на умствен 6агаж, шизи.
     Хапчетата, хапчетата.

 4. На този деомокрацията му е в опасност.Няма да се купуват Грипени, няма комисионна, няма кокал.А и може да се наложи да се връща, ако има нещо дадено в аванс.Малиии, загази го този „демократ“.

 5. БАЯ ДЖЕНДЪРИ СЪС РАЗПРАНИ ОТ РУСКАТА МЕЧКА ЗАДНИЦИ СТЕ СЕ СЪБРАЛИ ТУКА, А , СВОЛОЧИ РУСОФОБСКИ??? ………..И ПЛЮЕТЕ ПРЕЗИДЕНТА НА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ??? СКОРО ШЕ ВИ ДОЙДЕ ДЕНЯ И НА ВАС…………..В КОЙТО ЩЕ ЛЕТИТЕ ДО СИБИР БЕЗ ВРЪЩАНЕ…..ХА,ХА,ХА……

  1. Ти май си пропуснал и със своите други никове, че руската мечка умря от европейските и американските санкции.

   1. Точно па санкциите да са дали некъф резултат трябва да е от невземането на хапове…

 6. Шопарите от свинефермата герб на ченгела, иначе няма как да бъде спасена България. Българите трябва да заличат паразитите, за да я има България, да заличат шопарите от свинефермата герб до девето колено, иначе шопарите ще заличат българите.

 7. Булгарската „демукрация“
  подлежи на бърэа операция
  ако ли не..ибейте съвдупе
  УРААА…энаете…УРАААА
  Будь Эдоров

 8. Булгарската „демукрация“
  подлежи на бърэа операция
  ако ли не..ибейте съвдупе
  УРААА…энаете…УРАААА
  Будь Эдоров

 9. Някакъв НЕЩАСТЕН „русофил“ ни плаши със Сибир и ПутиН…..по добре може би с…. ПУтин, отколкото ПРИ ПУТЮ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.