На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Студена” източена с подпис на Димов от „Стомана” Синдикатите настоявали да не се спира водата на дружествата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Президентът Радев: Българската демокрация ускорено губи позиции Бутафорният конкурс за изтребителя извади на международната сцена порочния стълб на управление на България, заяви той

Държавният глава създава Съвет за стратегическо развитие на страната

Днес отчитаме втората година от работата си. Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Това заяви държавният глава Румен Радев на брифинг по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

По думите му президентската институция често е била последната преграда пред лобистко законодателство.

Докато порочната комисия за изтребители в НС от 2017 блокира модернизацията за дълъг период, то последните решения на управляващите окончателно я опорочиха, заяви президентът.

„Нальотът остава опасно нисък и рискът от авиационни инциденти ще расте. Трите проекта за видовете въоръжени сили не могат да решат дълбоките проблеми на българската армия, които искат всеобхватен подход“, добави той.

Държавният глава отчете, че е наложил вето на 7 закона. „Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно законодателство. С всяко едно от тях отстоявах конституционно признати ценности за защита правата на гражданите и ефективно правораздаване. НС се съобрази само с едно от тях – за приватизацията и следпрватизационния контрол. Пет пъти сезирах КС, като в два от случаите НС само отмени тихомълком атакуваните от мен текстове“, каза Радев.

След провала на големите енергийни проекти, модернизацията на въоръжените сили затвърди впечатлението, че България губи суверенитет. Бутафорният конкурс за изтребителя извади на международната сцена порочния стълб на управление на България. Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Еврозоната? Въпрос на доверие, коментира още Радев. Декларациите на някои политици, че отстояват евроатлантическите ценности, са най-сигурният начин българите да бъдат отдалечени от тези ценности, добави той.

Лобисткото законодателство задушава все повече конкуренцията, инициативата и прогреса, каза Румен Радев. Мантрата за стабилност и икономически растеж, който между другото е най-ниския в Централна и Източна Европа, не може да задуши демографската криза и отлива на инвестиции, предупреди държавният глава.

За съжаление, българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта, заяви Радев. Доверието в парламента е на изключително ниско ниво. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателството безцеремонно замества обществения интерес, продължи той.

„Липсва отчетност и отговорност в управленските решения и това се увеличи като обхват. След като обществото не реагира на 500 млн. лв. за язовири без обсъждане и обществени поръчки, защо да не се дадат по същия начин 1,3 млрд. за магистрали.

Последната година беше похарчен изкуствено формиран излишък без критерии и прозрачност. След като стана практика НС да прегласува своите решения по разпореждане на Министерски съвет, защо да не се прегласува и финансовата рамка и да платим много повече за изтребителя? След като може еднолично да се изхвърлят фирми от обществени поръчки, защо така еднолично да не може да се избере и изтребителя?

Ние изхвърляме европейските участници от проекта за нов боен самолет и правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически“, заяви Радев и посочи, че това засилва усещането за корупция, лични интереси и зависимости.

Президентът каза, че през 2018 г. е задълбочил диалога с всички балкански лидери. Той открои Дунавската стратегия като инструмент, който може да бъде използван за съживяването на икономиката в Северна България.

Българското общество очаква правителството да материализира огромния потенциал в отношенията ни с Русия, каза още Радев.

Държавният глава обяви, че формира Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. По думите му, той ще трябва да формира и предложи решения за преодоляване на институционалния блокаж и идейния застой в страната. Съставът му ще бъде обявен с президентски указ до няколко дни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. А НА ДОКАЗАНО ЛОБИСТКИЯ ЗАКОН ЗА ГОРИВАТА ЗАЩО ГОСПОДИН ГЕНЕРАЛ НЕ НАЛОЖИХТЕ ВЕТО??? ЗАЩОТО ВАЛЮ ВИ Е УБЕДИЛ ЧЕ ЩЕ ВЛИЗАТ ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ ,ИЛИ ЗАЩОТО НЕ Е ЛОБИСТКИ НА ОЛИГАРСИТЕ И МУТРАТА БОКУ??? СТАВА ДУМА ЗА ЗАКОНА ВЪВ ТОЗИ МУ ВИД–СЪС ИЗИСКВАНИЯТА НЕПОСИЛНИ ЗА ДРЕБНИЯ И СРЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС !!!

 2. Всички от БСП всеки ден рапространяват омраза, лъжи и простотия по поръчка от Москва. Ал Бънди и Йотовица не са изключение.

  1. Ц. Казва истината, която е неудобна за евроатлантическите отрепки.

   1. Много си тъп, бе трол. Радев сам се обяви за „евроатлантик“ и натовски льотчик. И той ли е „отрепка“. Ба си какъв си тъпниновтрол

    1. Да. Във всички постове съм писал, че трябва да си сла6оумен за да споделяш евроатлантическите ценности, шизи…

 3. Този не може ли веднъж да каже 2 приказки без да чете като първолак? Заучени фрази, много изкуствен човек..

  1. Прав си. Евроатлантик е човекът, завършил е в щатите… прилича си с цветанов – там такива ги подбират да защитават ценностите.

   1. Радев прилича на Цветанов колкото Зоран Заев на Георге Иванов. Търси място за гроб.

    1. Сите евроатлантици си прилимате по липсата на умствен 6агаж, шизи.
     Хапчетата, хапчетата.

 4. На този деомокрацията му е в опасност.Няма да се купуват Грипени, няма комисионна, няма кокал.А и може да се наложи да се връща, ако има нещо дадено в аванс.Малиии, загази го този „демократ“.

 5. Да царят е гол и непрекъснато оглупява.!!!

 6. БАЯ ДЖЕНДЪРИ СЪС РАЗПРАНИ ОТ РУСКАТА МЕЧКА ЗАДНИЦИ СТЕ СЕ СЪБРАЛИ ТУКА, А , СВОЛОЧИ РУСОФОБСКИ??? ………..И ПЛЮЕТЕ ПРЕЗИДЕНТА НА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ??? СКОРО ШЕ ВИ ДОЙДЕ ДЕНЯ И НА ВАС…………..В КОЙТО ЩЕ ЛЕТИТЕ ДО СИБИР БЕЗ ВРЪЩАНЕ…..ХА,ХА,ХА……

  1. Ти май си пропуснал и със своите други никове, че руската мечка умря от европейските и американските санкции.

   1. Точно па санкциите да са дали некъф резултат трябва да е от невземането на хапове…

 7. Шопарите от свинефермата герб на ченгела, иначе няма как да бъде спасена България. Българите трябва да заличат паразитите, за да я има България, да заличат шопарите от свинефермата герб до девето колено, иначе шопарите ще заличат българите.

 8. Булгарската „демукрация“
  подлежи на бърэа операция
  ако ли не..ибейте съвдупе
  УРААА…энаете…УРАААА
  Будь Эдоров

 9. Булгарската „демукрация“
  подлежи на бърэа операция
  ако ли не..ибейте съвдупе
  УРААА…энаете…УРАААА
  Будь Эдоров

 10. БЪЛГАРИЯ Е ГОРДА С ПРЕЭИДЕНТ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ

 11. Някакъв НЕЩАСТЕН „русофил“ ни плаши със Сибир и ПутиН…..по добре може би с…. ПУтин, отколкото ПРИ ПУТЮ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.