Президентът Радев: Българската демокрация ускорено губи позиции

Бутафорният конкурс за изтребителя извади на международната сцена порочния стълб на управление на България, заяви той

Държавният глава създава Съвет за стратегическо развитие на страната

Днес отчитаме втората година от работата си. Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Това заяви държавният глава Румен Радев на брифинг по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

По думите му президентската институция често е била последната преграда пред лобистко законодателство.

Докато порочната комисия за изтребители в НС от 2017 блокира модернизацията за дълъг период, то последните решения на управляващите окончателно я опорочиха, заяви президентът.

"Нальотът остава опасно нисък и рискът от авиационни инциденти ще расте. Трите проекта за видовете въоръжени сили не могат да решат дълбоките проблеми на българската армия, които искат всеобхватен подход", добави той.

Държавният глава отчете, че е наложил вето на 7 закона. "Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно законодателство. С всяко едно от тях отстоявах конституционно признати ценности за защита правата на гражданите и ефективно правораздаване. НС се съобрази само с едно от тях - за приватизацията и следпрватизационния контрол. Пет пъти сезирах КС, като в два от случаите НС само отмени тихомълком атакуваните от мен текстове", каза Радев.

След провала на големите енергийни проекти, модернизацията на въоръжените сили затвърди впечатлението, че България губи суверенитет. Бутафорният конкурс за изтребителя извади на международната сцена порочния стълб на управление на България. Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Еврозоната? Въпрос на доверие, коментира още Радев. Декларациите на някои политици, че отстояват евроатлантическите ценности, са най-сигурният начин българите да бъдат отдалечени от тези ценности, добави той.

Лобисткото законодателство задушава все повече конкуренцията, инициативата и прогреса, каза Румен Радев. Мантрата за стабилност и икономически растеж, който между другото е най-ниския в Централна и Източна Европа, не може да задуши демографската криза и отлива на инвестиции, предупреди държавният глава.

За съжаление, българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта, заяви Радев. Доверието в парламента е на изключително ниско ниво. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателството безцеремонно замества обществения интерес, продължи той.

"Липсва отчетност и отговорност в управленските решения и това се увеличи като обхват. След като обществото не реагира на 500 млн. лв. за язовири без обсъждане и обществени поръчки, защо да не се дадат по същия начин 1,3 млрд. за магистрали.

Последната година беше похарчен изкуствено формиран излишък без критерии и прозрачност. След като стана практика НС да прегласува своите решения по разпореждане на Министерски съвет, защо да не се прегласува и финансовата рамка и да платим много повече за изтребителя? След като може еднолично да се изхвърлят фирми от обществени поръчки, защо така еднолично да не може да се избере и изтребителя?

Ние изхвърляме европейските участници от проекта за нов боен самолет и правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически“, заяви Радев и посочи, че това засилва усещането за корупция, лични интереси и зависимости.

Президентът каза, че през 2018 г. е задълбочил диалога с всички балкански лидери. Той открои Дунавската стратегия като инструмент, който може да бъде използван за съживяването на икономиката в Северна България.

Българското общество очаква правителството да материализира огромния потенциал в отношенията ни с Русия, каза още Радев.

Държавният глава обяви, че формира Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. По думите му, той ще трябва да формира и предложи решения за преодоляване на институционалния блокаж и идейния застой в страната. Съставът му ще бъде обявен с президентски указ до няколко дни.

Коментари

Задължително поле