Вижте филма за репресиите срещу българи във Вардарска Македония, който БНТ не излъчи вчера (ВИДЕО)

Документалният филм на Милена Милотинова “Само защото бяха българи” беше неочаквано свален от програмата на БНТ. Той трябваше да бъде излъчен снощи в 22 ч., броени часове преди съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония, което се проведе днес в резиденция "Бояна", но това не се случи.

Неочакваното решение провокира множество въпроси, а младежката организация на ВМРО насрочи протест тази вечер от 18 ч. пред сградата на обществената телевизия на ул. „Сан Стефано“ 29 в София.

"Политическата намеса в историята и в медийната политика са си позволявали само тоталитарни режими, заклеймени към днешна дата от целия свят. Призоваваме всички българи, които не искат подмяната да продължи, да се присъединят към мирния протест", призоваха от партийната организация.

Филмът изследва македонизацията във Вардарска Македония около и след 1944 година. Македонската кървава Коледа започва на 6 и 7 януари 1945 година с избити - без съд и присъда, голям брой хора от интелигенцията с българско самосъзнание, както и с други гонения и репресии на българите във Вардарска Македония, която е в рамките на Югославия по времето на Тито, а и след него. Процесът се развива в контекста на плановете на Коминтерна и на Белград за "Балканска Федерация" в средата на 40-те години на миналия век, паралелно с процеса на насилствена македонизация на населението в Пиринска Македония. Спомени за този "македонски" процес разказват близки на загиналите, четем на страницата на БНТ, където е публикувана документалната лента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България