Виктор Орбан: Външната политика на Будапеща трябва да бъде съобразена с три града - Анкара, Москва и Берлин

Снимка: Архив

Сигурността на Унгария и стабилността на Турция са директно свързани, заяви унгарският премиер Виктор Орбан и посочи, че външната политика на Будапеща трябва да бъде съобразена с три града: Анкара, Москва и Берлин - три велики сили, около които се е развивала Унгария през вековете, след разговора си с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган в Будапеща, предава онлайн изданието Daily News Hungary.

„Стабилно турско правителство и стабилна Турция са предварително условие за това, Унгария да не е застрашена по никакъв начин от миграционна вълна по сушата“, заяви Орбан по време на съвместна пресконференция след срещата.

„В интерес на Унгария е Турция да остане силна и способна да поддържа мира в своя регион, както и да контролира нелегалната миграция към Европа“, добави още унгарският лидер.

Освен това министър-председателят съобщи, че Турция и Унгария ще увеличат нивото на военното си сътрудничество и ще изградят „мощни връзки“ във военната индустрия. Той добави, че през последните десетилетия „нямаше достатъчно пари и енергия, за да се развива отбраната“, но „ние ще наваксаме по този въпрос сега; Целта на Унгария е да изгради модерна и ефективна национална армия“.

„Ето защо отношенията между Унгария и Турция винаги са балансирани, подредени и позитивни и връзките между двете страни се основават на респект“, обясни той.

Коментари

Задължително поле