Виктор Орбан: Германия най-накрая се събуди относно миграцията, добре дошли в клуба!

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан каза в петък, че Германия най-накрая се е „събудила“ за неблагоприятните последици от миграцията.

„Охраната на границата се превърна в негативна дума в последно време, защото всеки трябваше да пусне мигрантите – който ги спре, е лошият“, каза Орбан по време на интервю за унгарското държавно радио в петък сутринта. „Сега Германия се събуди: тероризмът, престъпността, социалната и финансова тежест на мигрантите, които не искат да работят, всички тези неща започват да събуждат германците.“

Орбан, лидерът на нелибералното правителство на Унгария, от години е твърдо консервативен глас, застъпващ се срещу миграцията в ЕС, докато по-приятелската към мигрантите Германия наскоро предприе мерки за затягане на граничния контрол, докато коалиционното правителство, ръководено от лявоцентристите, се опитва да противодейства на крайнодесния скок.

„Дори канцлерът се събуди и казах „добре дошъл в клуба“, защото той настоява границите да бъдат защитени“, допълни Орбан за германския лидер Олаф Шолц. „Остава само една стъпка, която западноевропейските лидери трябва да направят – и тя не е особено трудна от интелектуална гледна точка: ако казват, че границите трябва да бъдат защитени, те не трябва да наказват онези, които ги защитават."

През юни Съдът на Европейския съюз глоби Унгария с 200 милиона евро за нарушаване на законите на ЕС за предоставяне на убежище и неприлагане на промени в политиката му за задържане и депортиране на мигранти на нейните граници.

„Унгария е наказана от Брюксел с тежки финансови санкции, защото ние защитаваме границите, докато други държави ни призовават да защитим границите и дори самите те затварят границите си“, каза Орбан, имайки предвид глобата и скорошното решение на Германия временно да въведе по-строг контрол по всички сухопътни граници, за да намали миграцията без документи.

„Така че очевидно не е правилно – това е бъркотия, това е политически хаос. Цялата Европейска комисия, европейският законодателен орган създаде тази ситуация“, добави той.

Орбан твърди, че вместо да бъде санкционирана, Унгария трябва да получи финансова подкрепа за защита на границите си, като се позовава на съобщението на Будапеща в четвъртък, че е „готова“ да заведе дело срещу Европейската комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа