Виктор Орбан - Отличникът

Мразен, критикуван, обожаван, подкрепян - Виктор Орбан стана най-дълго управлявалият министър-председател в историята на Унгария. На 29 май тази година той ще навърти 10 години без прекъсване начело на централноевропейската държава. Ако добавим и един мандат в периода 1998-2002, той става отличникът в унгарската история.

Но да се върнем на последното десетилетие. Орбан обяви в реч, че то е най-успешно в историята на страната за последните сто години. И май е прав. Унгария е една от малкото европейски държави с положителен прираст на населението, икономиката се справя отлично, рок музиката - също, футболът - не.

Виктор Орбан е цар на речите. Всяка година той се изправя пред народа си и съобщава каквото там има да съобщава. Прави го с такъв патос и жар, че рейтингите на телевизиите, които го излъчват, полудяват, а мисирките кулю-кулю-кулюстват. Той е Мандела, Ганди и Нострадамус в едно. Загрижен не само за страната, но и за съдбата на света.

„Унгарската икономика е изправена пред предизвикателства през 2020 г., както и през следващите години, когато растежът в еврозоната ще е в застой. Виждам опасни години напред... трябва да предприемем сериозни стъпки, за да защитим постигнатото досега”, заяви премиерът в годишната си реч за състоянието на нацията.

„Изправени сме пред заплахата от климатична криза, демографски спад, а тъмните облаци се извисяват над европейската икономика”, добави той.

За разлика от негови колеги по-на изток, Орбан има и някакви принципни решения. Например в речта си той намекна, че ще намали данъците на малките предприятия, за да понесат несгодите на критичния период. ГЕРБ да четат внимателно.

Либералите и политиците на американска хранилка не понасят Виктор Орбан. Има и защо. Той прокуди Джордж Сорос, който беше превърнал Будапеща в своя европейска база. В същото време го обвиняват, че прокарва политиките на Владимир Путин за разделяне и отслабване на ЕС. Поради тази причина ЕНП за малко да изключи ФИДЕС (партията на Орбан) от съюза си. Типично в негов стил унгарският премиер ги нареди в две изречения.

„Не всеки разбира това, но в академичната литература тези хора са наричани от Ленин „полезни идиоти”. Макар че си мислят, че водят интелектуална борба, всъщност служат на властовите интереси на противниците ни.”

Виктор Орбан е лош пример за олигархията и тя много се страхува такива хора да не се появят и в други държави. В България например. За последните близо десет години унгарският премиер буквално преобрази Унгария. С целенасочена политика той се справи с проблем, който убива почти всички европейски държави - демографския срив. Браковете и раждаемостта са се увеличили с близо 50 на сто. Майчинството е шест години, като за трето дете се дава солидна държавна субсидия и нисколихвен кредит. Младите семейства могат да ползват държавна подкрепа и при реконструкция и ремонт на жилища. Децата се хранят безплатно четири пъти през деня в детската градина.

Още в началото на своя втори мандат, започнал през 2010-а, Орбан успява да се справи с монополите, картелните споразумения на банките, операторите на различни услуги и така да свие цената на консумативите с близо 25 на сто. Повече от милион семейства са спасени от фалит, а западните компании се състезават в инвестициите си. В Унгария работят няколко хиляди германски компании. Заводи имат „Мерцедес”, „Опел”, „Ауди”, „Сузуки”, „Мишлен” и „Бриджстоун”. Индия изгради там най-големия завод за автомобилни гуми в Европа.

Виктор Орбан е роден на 31 май 1963 г. в село Алчутдобоз, окръг Секешфехервар, но практически израства в съседното село Флечут. Родителите му са протестанти-калвинисти по вероизповедание. Като малък играе много футбол и мечтае да стане нападател. Днес вече като едноличен лидер на страната, Орбан построява стадион за 4 хиляди души във Флечут, както и създава международна школа по футбол. Опозицията го критикува, но просто защото не е виждала в България какви стадиони се построиха в села и паланки, дето никой не живее.

През 1981 година завършва гимназия в Секешфехервар в паралелка с разширено изучаване на английски език, а след това следва право в „Лоранд Йотвьош”, Будапеща. Сам дава пример в битката с демографската криза. Орбан има пет деца, при това само от една жена - (Рахел, Гашпар, Шара, Роза, Флора).

Той е един от основателите на политическа партия ФИДЕС на 30 март 1988 г.

Политическата кариера на Виктор Орбан преминава през всички възможни равнища, започвайки от активист на радикално антикомунистическо студентско движение, стигайки до председател на дясноцентристка либерална партия. През 1990 г. е избран за депутат в унгарския парламент от квотата на ФИДЕС. В периода от 1993 до 1998 г. Орбан оглавява дясноцентриската партия ФИДЕС, като на всеки партиен конгрес неизменно е преизбиран с пълно мнозинство. През 1998 г. парламентарните избори в Унгария са спечелени от „младите демократи”, които провъзгласяват Виктор Орбан за министър-председател.

 

Историческата му реч

Шеметната кариера на Орбан тръгва през пролетта на 1989-а, след доста емоционална реч на „Площада на героите” в Будапеща. Месеци преди да падне Берлинската стена, бъдещият премиер настоява за изтегляне на съветските войски от Унгария и за свободни избори. Младият политик е забелязан от зараждащата се опозиция, подкрепяна от бъдещия му враг номер едно - Джордж Сорос, които го изпращат да учи политика в Оксфорд. Днес Орбан собственоръчно изрита фондациите на Сорос от Унгария и закри неговия университет.

 

За него

Решен е да запази ценностите на народа си

От идването му на власт политическите противници на Виктор Орбан го нападат по всеки възможен начин. Той е политик, твърдо решен да запази ценностите на народа си и който има достатъчно електорална подкрепа, за да води независима политика. Когато не могат да го победят на избори, НПО-та и противници от Унгария и Европа действат нагло и подмолно, завоалирайки политически мотивираните си действия като нарушение на юридическия фундамент на ЕС.

Евродепутатът Ангел Джамбазки

 

Без него щяхме да сме Гърция

През 2010 г. Унгария се намираше на ръба на пропаст и може би дори една крачка отвъд. Ако не беше неговия (б. р. - на Виктор Орбан) кураж, неговото величие..., Унгария щеше да е на същия път, на който се намира Гърция. Неговите постижения са нещо, за което ще се пише в учебниците по история.

Петер Сиярто, външен министър на Унгария

 

Създаде режим

Отношенията ни се развалиха, защото той самият (б.р. - Виктор Орбан) се развали. Промени се изключително много като човек. И успя да трансформира демокрацията в анти-демократичен режим.

Джордж Сорос, мултимиардер и филантроп, по повод конфликта му с унгарския премиер

 

Той е нужен на Европа

Винаги съм казвал, че лидери като Орбан са изключително нужни на Европа заради трезвата оценка на опасностите, които идват. Той (орденът, който Орбан връчи на Борисов) не е лично за мен. Той е за усилията на цялото правителство, на всички български граничари, полицаи, военни. Всички, които денонощно бдят за сигурността на Европа, не само на България. В тази безпрецедентна криза в света, България в мое лице, в лицето на всички, които ни вярват, ще направим всичко необходимо тази политика и тази защита не само на българската, но и на европейската граница, да продължи.

Бойко Борисов, министър-председател

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети