Вино без градус е новата мода

Наши производители вече правят експерименти за производството му

Дъждове и градушки провалиха част от реколтата тази година

Изнасяме повече вино за Китай и САЩ

Вино с 0% алкохол е новата тенденция в бранша. У нас вече се правят такива експерименти, съобщи за „Труд” Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното.

Вино с никакъв или с много нисък алкохолен градус – 2-3% са новите пазарни ниши, към които интерес вече имат и наши винопроизводители. В ЕС вече се обсъжда въвеждането на такива напитки, уточни той.

Синьо вино, такова с плодов аромат са последните модни тенденции, които се предлагат основно по курортите тази и миналата година. Те са търсени най-вече от по-младите потребители, обясни Коев.

Реколтата от грозде тази година е по-ниска заради дъждовете и градушките през летните месеци. Ако миналата година стопаните пръскаха по 4 до 7 пъти, то тази се наложи в някои масиви да се пръска по 15 пъти. Имаше периоди, в които стопаните не можеха да влязат в лозята със седмици заради дъждовете, получи се дори заблатяване, обясни Коев. Наложи се да се ползва авиация за пръскане. Всичко това оскъпява суровината, но цените на готовото вино няма да се повишат така, че българските производители да загубят пазарите си.

До момента винените заводи са изкупили около 151,6 милиона килограма грозде, тъй като кампанията не е приключила се очаква количествата да стигнат около 155 милиона килограма. За сравнение миналата година във винените предприятия са постъпили 171 милиона килограма. Освен тях в заводите влизат и около 100 млн. килограма за производство на ракия, 20 млн. кг – за винен оцет. Близо 15 млн. кг от българското грозде се изнася – основно за Италия, Румъния, Гърция, Хърватия и Чехия. Около 20 млн. кг отиват за домашна преработка. Така общото количество винено грозде у нас е около 310 млн. кг.

Расте търсенето на български вина на чуждите пазари, отчитат от Агенция по лозата и виното. От следващата година влиза в сила сключен договор с най-голямата държавна компания в Китай, която внася храни. Съгласно него страната ин ще изнася по 12 милиона бутилки годишно в продължение на 7 години. Досега износът ни за Китай бяха около 5 млн. бутилки. Около 1,5 милиона бутилки ще бъдат експортирани и към САЩ през тази година. Общо износът на вино ще достигне 62,5 млн. литра през 2018 г., като всяка година отчитаме плавен ръст, уточни Красимир Коев. Годишно българският потребител консумира около 110 – 120 милиона литра вино. Само 5 милиона от него е вносно, защото чуждите производители не могат да предложат качество като нашето на такава цена, категоричен е Коев.

 

Няма купувачи

700 000 тона грозде остана неприбрано

700 000 тона грозде остана неприбрано тази година само в района на Сакар планина. Винзаводите изведнъж се изтеглиха от пазара, а прекупвачи изнудват хората да дават продукцията си по 20 стотинки за килограм, съобщи пред „Труд” депутатът Никола Динков от Хасковския район. По думите на производители ситуацията е критична, а винпромите са спрели да изкупуват гроздето им, защото имало дъмпингов внос от Румъния, Молдова и Македония. Друг момент е, че Винпром Карнобат, който предишни години изкупуваше голяма част от реколтата в района, тази година не се появи на пазара, допълни Динков.Припомняме, че заводът беше затворен за определено време заради разследване за нелегална фабрика за цигари, данъчни престъпления и пране на пари. Само от тази фирма други години изкупували в Свиленградско около 20 000 тона, твърдят производители.

Изкупните цени на гроздето тази година в някои райони на страната започнаха от 55-60 стотинки за килограм и стигнаха до 80-85 стотинки, като накрая се сринаха до 20 стотинки за кг, посочи Никола Динков.

 

За първи път от догодина

Лозари ще получават помощ за застраховки

02-02За първи път от следващата година ще се прилага схема за покриване на част от застрахователните премии, които лозарите прилагат срещу бедствия като слана, измръзвания или суша. От следващата година Националната лозаро-винарска програма за първи път ще прилага схема за покриване на част от застрахователните премии, които лозарите прилагат срещу бедствия като слана, измръзвания или суша.

Според правилата държавата ще покрива до 80 на сто от премиите, които вписаните в Лозарския регистър производители на винено грозде плащат по договори, сключени със застрахователите. Целта е да се насърчават стопаните да застраховат продукцията си, затова и средствата, заделени за тази помощ ще се увеличават с всяка изминала година.

Финансовото подпомагане не трябва да надвишава 80% от разходите за застрахователни премии, заплатени от производителите за застраховане срещу загуби, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени към природни бедствия. Такива са слана, бури, градушка, заледяване, силен и проливен дъжд, тежка суша, която унищожава повече от 30% от средната продукция, изчислена на базата на предходния тригодишен период.

Ще се покриват и 50% от разходите за застрахователни премии, които освен споменатите по-горе рискове, включват и други загуби, причинени от неблагоприятни климатични условия.

 

Експерти работят за създаване на устойчиви сортове

Промените в климата застрашават лозарството

Даниела Фархи

Климатичните промени през последните 15 г. са довели до сериозно увеличаване на щетите в лозарството. Това съобщиха експерти на кръгла маса в Икономическия университет във Варна. Според проф. Венелин Ройчев от катедра "Лозарство" в Аграрния университет в Пловдив най-уязвими са кооперациите и дребните лозари, които нямат възможност да завършат цикъла до производство на вино. "Радостното е, че на мода се връщат местните сортове, които са аклиматизирани и харесвани от потребителите", добави проф. Ройчев. Освен пороите и градушките необичайните зимните студове също са бич за насажденията. Затова експерти от цяла Европа работят по създаването на студоустойчиви сортове грозде. Плодът им обаче е по-кисел и тепърва трябва да се работи по усъвършенстването му, поясни доц. Ангел Иванов. Заради подобни дефекти у нас не се ползва нито един от над 30 устойчиви сортове грозде, създадени през последните 60 г. в Института по лозарство и винарство в Плевен. В Украйна обаче хиляди декари са засадени с наши хибридни лози, посочиха експертите.

 

В Северозапада се оплакват

Изкупните цени паднаха до 30 стотинки за кг

Времето съсипа част от реколтата

Любомир Любенов

Годината в климатично отношение за лозарството беше доста тежка, но с много труд и опит успяхме да опазим реколтата и набрахме хубаво грозде, казва Милка Велкова, която отговаря за над 2000 дка лозови маси в ломското село Станево.

Проливните дъждове през пролетта и началото на лятото и последвалата суша със силно слънце бяха истински бич за лозята, но пръскахме 7 пъти насажденията и то с качествени препарати, точно когато трябва и резултатът беше много добър, обясни Велкова. Лозарите са прибрали от масивите край Станево по 800-900 кг от декар – здраво, хубаво грозде с висока захарност, хвалят се стопаните. Продажбата му обаче била не по-малко трудна от отглеждането, споделят те. Акциите на МВР и прокуратурата в няколко завода в Южна България затворили предприятията и производителите там останали без пазар. Това смъкнало цените на гроздето на юг от Балкана до 30 - 40 ст. на килограм и поставило в шах и останалите лозари.

Но стопаните в Станево продали плодовете си заради много доброто им качество и то на добри цени, разказват земеделците. Голямата част от гроздето заминала във винпромите из страната, малко купили и частни стопани за домашните изби. На едро цената беше около 85 ст. за бялото и 75 ст. за червеното грозде. Мускатът - по 1,10 лв. за кг, обясни Велкова.

„Продадохме всичко, до зрънце!”, доволни са крайдунавските лозари. „Приказките за добра реколта и успешна година са малко преувеличени!”, казва обаче технологът Красимир Костов. По думите му дъждовете и сушата след тях са довели до брашнеста мана и сиво гниене, които съсипаха част от реколтата. Ние работим биоземеделие, пръскаме само със син камък и вар, без химически препарати и прибрахме по около 300 кг от дка, обяснява Костов. Захарността на оцелелите плодове обаче е била доста висока – от 22 до 27 % и полученото вино, макар и по- малко, е качествено, отчитат експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес